Francuz oduševljen prijemom
65

Konjić: Tigana se dobro sjeća utakmice na Koševu kada je nestalo struje

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Proslavljeni francuski trener Jean Tigana stigao je u petak na Simposar 2013., sportski simpozij koji se održava u Sarajevu. Nakon dolaska razgovarao je sa Muhamedom Konjićem kojeg je trenirao u Monacu. Nekadašnji kapiten naše nogometne reprezentacije istakao je kako je Jeana oduševljen prijemom u glavnom gradu BiH.

“Bio je zadovoljan i sretan što je tu, što je dio ovog projekta. Stigao je na prijedlog Meše Baždarevića i rekao mi je da je iznenađen oduševljenjem prisutnih. On je dobio veliki aplauz kada je ušao u salu. Ja sam mu objasnio da me veseli što ga vidim nakon toliko vremena. Rekao sam mu da se u BiH prati nogomet i da zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar u našoj zemlji znaju mnogo o njegovoj trenerskoj karijeri, ali i o onom vremenu kada je bio sjajan nogometaš. Tigana se nije puno promijenio što je pohvalno. Nije neobično da ga ljudi ovdje poštuju, mnogi su imali potrebu da se s njim slikaju”, kazao je Konjić za Klix.ba.

Henry je bio nestašan

Bivši igrač Coventryja, Derby Countyja, Zagreba i Monaca podvukao je da mu je objasnio koliko građani u BiH prate vrhunski sport.

“Potom smo razgovarali o period kada je on meni bio trener u Monacu. Imao sam potrebu da mu kažem koliko sam sada ,iz ove perspektive, svjestan o njegovom načinu rada u to vrijeme i koliko mi je to značilo. Recimo, on je u Fulhamu napravio nevjerovatnu igru, tehnički su bili impresivni. I danas se sjećam rada u Kneževini i njegovog odnosa sa tada mladim i otresitim Henryjem i Trezeguetom. Kako je Ferguson od Rounyja, jednog nemirnog dječaka, napravio vrhunskog igrača tako je bilo isto sa Tiganom i Henryjem. Thierry je bio talentiran, ali izuzetno nemiran. Ipak, Jean je uspio da mu pomogne svojim savjetima.Imao je sreću da ga trenira takav stručnjak. Svi znamo da je kasnije napravio veliku karijeru”, kaže Konjić i dodaje kako mu je Tigana rekao da mu je Henry nedavano zahvalio na svemu što je učinio za njega.

Spreman za nove poslove

Muhamed kaže kako je Tigana pun želje za radom.

“Jako mu je žao što je njegova kratka avantura u Kini završila. Između ostalih radio i sa Drogbom. Sada je spreman za nove poduhvate”.

Konjić tvrdi kako proslavljeni francuski trener zna dosta o bh. nogometu. Spomenuo je da je igrao u Sarajevu.

“Sjeća se utakmice Jugoslavija - Francuska na Koševu kada je nestalo struje.Zna trenera Antu Mladinića sa ovih prostora. I ja sam imao sreću da me Bića trenirao u Zagrebu. Svakako, ne smijem zaboraviti Baždarevića koji mu je veliki prijatelj”, zaključio je Konjić.

Inače, Jean Tigana će posljednjeg dana Simposara 2013 održati predavanje.