Legenda Galatasarayja
0

Tarik Hodžić: Drogba će moći igrati, ali Sneijder još nije spreman

Piše: Edin Isanović
Hodžić je ostavio dubok trag u Istanbulu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hodžić je ostavio dubok trag u Istanbulu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tarik Hodžić, nekadašnji nogometaš sarajevskog Željezničara i legenda Galatasarayja govorio je za Klix.ba o aktuelnom stanju u ovom turskom velikanu. Poseban fokus bio je na dolasku Sneijdera i Drogbe u istanbulski klub. Spomenuo je i navijače, a sa posebnim emocijama prokomentarisao je bh. državni nogometni tim.

S obzirom na to da je Hodžić prisustvovao Simposaru 2013, prvo je prokomentarisao ovaj događaj.

"Ovakvi skupovi nedostaju Sarajevu i BiH. Ljudima trebaju simpoziji da se upute, čak i onima koji misle da znaju. Velike ličnosti dolaze da daju svoje mišljenje. Smatram da je ovo pun pogodak, jer ako dođu jedan Jean Tigana, Neven Spahija ili Igor Štimac, onda to dovoljno govori o ozbiljnosti projekta. U budućnosti treba nastaviti ovako. Stalno treba usavršavati i nogomet i ostale sportove. Ja sam oduševljen predavanjem selektora hrvatske nogometne reprezentacije, dao je upute trenerima, ako su ga dobro slušali", kaže Hodžić za naš portal.

Turci se ponovo opredijelili za strance

Potom je govorio o Galatasarayu.

"Stalno se čujem sa prijateljem Fatihom Terimom i vjerujem kako će oni odbraniti naslov prvaka. Galata je veliki klub, plasirali su se među šesnaest najboljih u evropskoj klupskoj eliti. Poznato je da igraju protiv Schalkea i poželjeli su da se pojačaju. Drogba će moći igrati, dok Sneijder još nije spreman, trebat će im vremena i da se adaptiraju. Galatasaray je u ovom trenutku sposoban da eliminiše njemački klub. Ja idem na ovu utakmicu, imao sam čast da dobijem poziv od navijača za taj okršaj. Vjerujem u pobjedu, a u revanšu će imati ogromnu podršku sa tribina", naglasio je on.

Hodžić je prokomentarisao činjenicu da turski klubovi u posljednje vrijeme mnogo ulažu u pojačanja iz inozemstva.

"S jedne strane to je dobro, a s druge ne. Objasnit ću zbog čega. U svakoj ekipi ima šest stranaca i svi igraju, dok Turci vani slabije nastupaju. Zbog toga stagnira turska reprezentacija. Recimo, Emre se vraća u Fenerbahce, jer ne može igrati u Atletico Madridu. Koji god nastupa vani, teško da igra i zato trpi reprezentacija. Već su ispali iz borbe za plasman u Brazil, imaju logistiku i sjajne uslove, ali su se opet opredijelili za strance. Ja nisam za to, rekao sam Terimu da ova politika nije najbolja. Ne može Sneijder biti prevaga, pa on nije igrao godinu dana, ima tu puno mlađih igrača iz omladinskog pogona. Osim toga, Turci igraju brz nogomet, ne vjerujem da će mu davati lopte. Nedavno sam gledao utakmicu gdje su imali sjajnu priliku, ali nisu Holanđaninu dali loptu. Mislim da mu saigrač namjerno nije dodao. S Turcima je teško igrati", dodao je bivši igrač Galate.

Ključan je rad u omladinskom pogonu

Hodžić je posebno istakao navijače Galatasarayja, koji su fascinantni.

"Zamislite, Sneijdera je dočekalo 10 hiljada ljudi, to pokazuje koliko vole klub. Počašćen sam njihovim pozivom da gledam utakmicu Lige prvaka".

Hodžić nije propustio priliku da prokomentariše predstojeće utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Naš nacionalni tim već duže vrijeme igra zajedno. Uigrani su i pružaju dobre partije. No, Grčka je vrlo iskusna i opasna ekipa, učestvuju na svim velikim takmičenjima, bit će vrlo, vrlo teško. Mislim da se ne smiju otvoriti i napasti, treba mudro čekati prilike. Premda ni Slovačku ne treba rano otpisati, neki su već unaprijed upisali bodove protiv njih, to nije dobro. Vidjeli ste da su oni protiv Grčke imali pet ili šest velikih prilika, ali nisu postigli pogodak. Nužno je pobijediti Grčku, a tek onda razmišljati o njima".

Tvrdi kako je u vrijeme dok je on nastupao za Željezničar od jedanaest igrača, devet bilo iz omladinskog pogona.

"I sada tim sa Grbavice ima nekoliko svojih igrača. Sarajevo više dovodi nogometaše sa strane. To je žalosno. U vrijeme kada sam ja igrao vodilo se računa o tim stvarima. Klubovi trebaju praviti igrače i uz dobru logistiku mogu nešto ozbiljnije napraviti. Štimac je dobro rekao: 'Kada je Džeko otišao iz Željezničara bili su veseli. Pa pored vas je prošao takav igrač'. Ja se dičim Edinovim igrama", zaključio je Hodžić.