Nogomet
3

Konjić posebno oduševljen igrama imenjaka Bešića

FENA
Muhamed Konjić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Konjić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Oduševljen sam, jer ovo što se desilo protiv Obale Slonovače, a pogotovo protiv Meksika bilo je nešto drugačije, osvježavajuće. Puno agresivnosti, pritiska, tečnosti, puno trke. Naši glavni igrači bili su rastrčani, ali i igrači koji su došli iz drugog plana i koji su dobili priliku opravdali su očekivanja i dodali jednu svježinu i raznolikost našoj reprezentaciji - kazao je za Agenciju FENA bivši nogometni reprezentativac BiH Muhamed Konjić, komentirajući pobjede BiH u posljednje dvije prijateljske utakmice.

Konjić je uvjeren da uz ovakav pristup igri reprezentacija BiH ima velike šanse na svjetskom prvenstvu.

"Lijepo je vidjeti da ekipa igra tečno, moderno. No, ostaje da vidimo da li će uspjeti u grupnoj fazi SP-a, ali je ohrabrujuće vidjeti protiv jednog ozbiljnog Meksika koji igra slično Argentini, naravno s puno slabijim igračima, da smo dominirali tokom cijelog prvog poluvremena. Ako nastavimo ovim putem mislim da su nam šanse jako velike. Međutim, moramo uzeti u obzir da je ovo nama prvo takmičenje. No, nakon dvije ovako dobre utakmice svi smo optimisti i bez obzira na to što nam je to prvo takmičenje idemo da uživamo", dodao je.

Osvrnu se i na igre mlađih igrača koji su, po njegovom mišljenju, u potpunosti opravdali povjerenje selektora Sušića. Posebno je istakao angažman Muhameda Bešića koji se pokazao kao pravi izbor na poziciji zadnjeg veznog igrača.

"Bešić je opravdao očekivanja. U ovim utakmicama i na treninzima pokazao je nevjerovatnu energiju i želju, unio tu dodatnu agresivnost. No, moram reći da se radi o mladom igraču s velikom željom, ali puno manje iskustva i ne treba staviti na njega veliku odgovornost i očekivanja. Najbitnije je da je u ovakvim testovima opravdao očekivanja, ali u velikim utakmicama kao što je protiv Argentine i Nigerije, naši glavni igrači će morati preuzeti najveću odgovornost. Uz njih, mladi igrači ne bi trebali iznevjeriti. Ove dvije utakmice su veliki podstrek za samopouzdanje mladom igraču", kazao je Konjić.

Nogometna reprezentacija BiH pobijedila je Obalu Slonovače s 2:1, a Meksiko s 1:0 u okviru američke turneje i priprema za svjetsko prvenstvo u Brazilu.