Poziv na oprez
8

Konjić: Litvanci igraju agresivno, ali vjerujem u pobjedu

Piše: Edin Isanović
Muhamed Konjić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Konjić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije BiH Muhamed Konjić, pred večerašnji okršaj sa Litvanijom napominje da je rezultat u Atini, gdje je naš državni tim osvojio bod, itekako dobar. Dodao je kako mnogi nogometni stručnjaci govore da je Grčka neatraktivna reprezentacija, ali da ona, ipak, rijetko kada gubi.

"Veće reprezentacije su poražene u Grčkoj. Selekcije koje imaju iskustvo i kvalitet. Recimo, Hrvatska je izgubila u kvalifikacijama. Vratimo se na Evropsko prvenstvo gdje je euforična Rusija 'polomila zube' sa njima. Fantastična Njemačka je morala promijeniti kompletan napad kako bi ih pobijedila. To je definitivno pokazatelj da je do Grka. Rijetko koja reprezentacija protiv njih može nametnuti svoj stil igre. Mi smo igrali više utakmica protiv njih. Generalno, u svakoj, osim onog poraza u Zenici od 4:0, smo govorili kako smo ih imali i kako smo nesretno poraženi. Oni naprave situaciju da se stekne dojam da igrate loše. Međutim, u utakmici u kojoj nismo mogli nametnuti svoju igru stigli smo do boda. Čini mi se da smo nakon deset godina došli do povoljnog rezultata protiv selekcije sa kojom vodimo bitku za prvo mjesto u grupi", naglašava Konjić za Klix.ba.

Kapacitete iskoristiti do kraja Nekadašnji nogometaš Slobode, Zagreba, Zuricha, Monaca, Coventryja i Derby Countyja kaže da je izuzetno važno da je naš nacionalni tim prvi put u historiji kvalifikacija iz tri utakmice osvojio sedam bodova.

"Sve ide po željenom planu. Ja sam apsolutno zadovoljan. Da smo kojim slučajem pobijedili u Atini stvorila bi se nepotrebna euforija, a još nismo stigli do pola kvalifikacija. Stičem dojam da nas je remi dodatno mobilizirao, što je dobro. U izjavama igrača shvatio sam da su oni željeli više i siguran sam da će svoje kapacitete iskoristiti do kraja. Najbitnije je da ova grupa fantastičnih igrača koristi svoje kapacitete", napominje nekadašnji bh. reprezentativac.

Konjić je prokomentarisao i nastup Ognjena Vranješa, koji je kritikovan zbog nastupa u Atini.

"Mislim da se on vrlo dobro postavio u onoj situaciji kada je Samaras probio po lijevoj strani. Ipak, povlačenje iskusnog grčkog reprezentativca izbacilo ga je iz ravnoteže. Da je pao vjerovatno bi sudija svirao prekršaj. Vranješ je tražio podršku saigrača, to se vidjelo jer se i Spahić kasnije malo povukao. To je jedan od razloga zbog kojih nismo nametnuli svoj stil. Kasnije je Ognjen dobio na samopouzdanju. On je protiv Latvije, prema mom mišljenju, sjajno odradio svoj dio posla. Povjerenje koje su mu ukazali Sušić i čitava ekipa pomoći će mu protiv Litvanije. Selektor je odlično postupio što ga nije zamijenio na poluvremenu", kaže bivši stoper bh. nacionalnog tima.

Bilino Polje daje dodatni motiv

Konjić je posebno pohvalio Miralema Pjanića. Istako je da je on odličan nogometaš.

"Pretpostavljam da je u Atini igrao veznjak Rome da bi bilo lakše. Njegov nastup protiv Litvanije će itekako dobro doći. Trebat će te lucidne ideje i agresivnost. Očekujem tvrdu utakmicu, ali ova ekipa sa Misimovićem, Pjanićem, Džekom, Ibiševićem, pa i Lulićem sa strane uvijek može naći rješenje za postizanje gola", kaže Konjić i dodaje da je uvjeren u pobjedu večeras.

"Litvanija se promijenila u odnosu na ono vrijeme kada sam ja igrao protiv njih. Imaju novog selektora i novi način igre. Imaju taj mentalitet da igraju agresivno, odgovorno i nikada se ne predaju unaprijed. Ipak, ono što je pozitvno jeste da nas sada svi shvataju ozbiljno. Nakon naših dobrih rezultata mnogi žele da nas iznenade. Siguran sam da će Litvanci imati motiv više i da će se grčevito braniti. Volio bih da igraju otvoreno kako su najavili, ali ne vjerujem u te priče. Uvjeren sam da će se braniti, da će ih biti teško probiti, ali vjerujem u naše igrače i Bilino Polje koje daje dodatni motiv za naše reprezentativce", zaključio je naš sagovornik.