Šokirali svijet
36

Konačno objašnjeno zašto Saudijci zvižde minutu šutnje legendama, problem je kulturološki

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijci su dva puta u posljednjih dvadesetak dana zgrozili svjetsku javnost gestom koji već postaje tradicija na velikim sportskim događajima u njihovoj zemlji, a oni su sve češći.

Prvo su Saudijci izviždali minut šutnje za legendarnog Franza Beckenbauera na meču Superkupa Španije između Reala i Atletica, a sinoć su isto učinilii i kada je na poluvremenu Superkupa Italije.

Igrali su Inter i Napoli, a saopćeno je da je preminuo legendarni Gigi Riva te mu je na taj način odata počast.

Saudijci su ponovo zviždali, a sada je u izjavi za španski list Cadena Ser neimenovani saudijski novinar objasnio šta je pozadina svega. Naime, problem je kulturološki.

"Nema to veze s Beckenbauerom i Rivom, to je više kulturološki problem. To jednostavno nije običaj ili tradicija u Saudijskoj Arabiji. Na minut šutnje se ovdje gleda s prezirom i zato ljudi zvižde", rekao je novinar iz Saudijske Arabije koji je želio ostati anoniman.

Dodao je kako je njegovo mišljenje da su organizatori trebali da se prilagode podneblju na kojem se igra meč i da primijeni drugačije odavanje počasti preminulim velikanima.

"Bez obzira na sve, jasno mi je da se to u većini nogometnog svijeta gleda smatra krajnjim nepoštovanjem i nedostatkom osvještenosti. Naravno, nisu svi zviždali i ne treba sve osuđivati, ali zviždanje se svakako glasno čulo", dodao je novinar.

Inače, na sinoć odigranoj utakmici finala Superkupa Italije slavio je Inter golom Lautara Martineza u 91. minuti.