Kraj u grupi B
66

Konačni rasplet u Ligi prvaka: Sevilla potpuno ispala iz Evrope, Arsenal ostao "gazda" u grupi

D. P.
Jedan od penala na utakmici Lensa i Seville (Foto: EPA-EFE)
Jedan od penala na utakmici Lensa i Seville (Foto: EPA-EFE)
S večerašnje dvije utakmice okončano je takmičenje u grupi B Lige prvaka, nakon čega smo dobili finalni poredak na tabeli.

Od ranije je poznato da Arsenal i PSV idu dalje u nokaut-fazu Lige prvaka, dok su u međusobnom omjeru o putniku u Evropsku ligu odlučivali Lens i Sevilla. Na kraju se trećem mjestu radovao francuski predstavnik Lens, dok se Sevilla oprostila od Evrope za ovu sezonu.

Derbi su odigrali PSV i Arsenal na Philips stadionu u Eindhovenu, a na kraju je ostvaren rezultat 1:1. Gosti su večeras zaigrali u prilično izmijenjenom sastavu jer je Mikel Arteta odlučio odmoriti nekoliko najvažnijih igrača.

Arsenal je u takvoj situaciji ipak prvi došao u vodstvo. Igrao se 42. minut kada je Eddie Nketiah pogodio nakon asistencije Reissa Nelsona. Vodstvom Arsenala otišlo se na odmor.

Uprkos golu zaostatka, PSV je nastavio igratio dobro i na startu drugog dijela, a u 51. minuti lijep pogodak postiže Yorbe Vertessen za 1:1.

Arsenal je do kraja utakmice postigao još jedan gol preko Jakuba Kiwiora, ali je on poništen nakon VAR intervencije zbog ofsajda.

Duel Lensa i Seville direktno je odlučivao ko će s treće pozicije nastaviti put u Evropskoj ligi, a ko će se u potpunosti oprostiti od Evrope za ovu sezonu. Meč je završen pobjedom domaćina rezultatom 2:1, što je odvelo Francuze u narednu rundu takmičenja.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, a onda u nastavku penali donose uzbuđenja. Prvi smo vidjeli u 63. minuti kada je Przemyslaw Frankowski pogodio s bijele tačke za vodstvo Lensa.

Poravnanje smo vidjeli u 79. minuti. Sergio Ramos je pogodio s bijele tačke za poravnanje Seville, a to je učinio nakon što je dva puta izvodio jedanaesterac. Prvi je bio ponovljen.

Prvi penal je Ramosu odbranio golman Brice Samba, ali je napravio prestup, pa je Ramos u drugom pokušaju "panenkom" pogodio za poravnanje.

Kada je Sevilla krenula na "sve ili ništa", u pretposljednjoj minuti sudijske nadoknade domaći istrčavaju sjajnu kontru, a Angelo Fulgini pogotkom odvodi Lens u Evropsku ligu. Za Sevillu je ova evropska sezona zvanično privedena kraju.

Rezultati i strijelci:

Lens - Sevilla 2:1 (Frankowski 63', Fulgini 90+6' / Ramos 80')

PSV - Arsenal 1:1 (Vertessen 51' / Nketiah 42')

Tabela: