Koga su slušali gledaoci FTV-a?
0

Komentator utakmice Srbija - Gana nekad izbjegavao Kodrino ime

Sarajevo-x.com
Dragiša Ćorsović
Dragiša Ćorsović
Utakmicu u grupi C, između reprezentacija Gane i Srbije, za gledaoce Radio-televizije Republike Srpske i Federalne televizije u nedjelju je prenosio Dragiša Ćo(r)sović, inače sportski komentator RTRS-a.

O njemu ne pišemo zbog toga što je tokom prenosa utakmice bio naklonjen Srbiji, već želimo podsjetiti da je to čovjek koji je, između ostalog, svojevremeno izbjegavao izgovoriti ime nekadašnjeg bh. reprezentativca Mehe Kodre, u vrijeme dok je on igrao za slavnu Barcelonu.

Bilo je to u utakmici u kojoj je Kodro kao centarfor katalonskog kluba “Real Madridu” postigao dva gola. Ćorsović je, kad bi lopta bila kod Mostarca, govorio "igrač sa brojem devet", uporno ne želeći spomenuti Kodrino ime.

A u intervjuu za jedan sportski portal prije četiri godine Meho Kodro je upitan o Ćorsoviću (njegovi poznanici tvrde da je u prezime dodao slovo “r”), odgovorio:

“Čuo sam za tu priču o Ćorsoviću, samo, čini mi se da se preziva Ćosović. Ali, nije bitno. Šta da kažem, to je njegov problem, nije moj. Iznenađen sam sad kad sam čuo da radi u Nogometnom savezu BiH. Ali, kako mi to volimo kazati – tako je to ovdje kod nas”, kazao je tad Kodro.

Ćorsović je imao mušica i kao ratni reporter paljanske televizije, koju je tad predvodio ratni huškač Risto Đogo. U ljeto 1993. u eter je izdiktirao imena i prezimena novinara srpske nacionalnosti koji su ostali u opkoljenom Sarajevu, radeći za najstariji i najugledniji bh. dnevni list, “Oslobođenje”.

Ćorsović je time ugrozio članove porodica tih novinara koji su živjeli na teritoriji pod kontrolnom Vojske Republike Srpske.

Zanimljivo, ovaj prijeratni novinar tabloida AS, danas je član Komisije za medije u Nogometnom savezu BiH.

Prema nekim informacijama, bilo je gledatelja FTV-a koji su zvali tu medijsku kuću tražeći drugog komentatora. Ipak, Ćorsović je utakmicu Srbija – Gana prenio do kraja, za razliku od njegovog kolege Marjana Mijajlovića, čiji su glas u petak u drugom poluvremenu utakmice Meksiko – JAR, na RTRS-u ugasili i povjerili prenos drugom komentatoru.

Pokušali smo provjeriti ove navode na FTV-u, no niko od nadležnih nam se nije javio.