Danas na SP-u
13

Kolumbija protiv Japana, okršaj Poljske i Senegala, Egipat i Rusija otvaraju drugo kolo

Piše: O. T.
Sadio Mane (lijevo) i Robert Lewandowski. (Foto: EPA-EFE)
Sadio Mane (lijevo) i Robert Lewandowski. (Foto: EPA-EFE)
Utakmicama u grupi H gdje se sastaju Kolumbija i Japan te Poljska i Senegal završava se 1. kolo Svjetskog prvenstva u Rusiji. Nakon spomenutih mečeva uslijedit će okršaj Rusije i Egipta u grupi A, čime će početi 2. kolo Mundijala.

Grupa H važi za grupu koja je najviše ujednačena na ovom Svjetskom prvenstvu. Ovdje je najteže procijeniti ko bi mogao proći dalje, a ko ispasti, pošto su u svakom meču ove grupe šanse za pobjedu timova koji se sastaju poprilično jednake.

Takva je situacija i ovaj put. U 14:00 sati počinje meč između Kolumbije i Japana u 1. kolu grupe H. Pošto se radi o grupi koja ima poprilično ujednačene timove, svi su svjesni da im svaki poraz uveliko smanjuje šansu za plasman u drugi krug takmičenja. Iako se u ovom meču uloga favorita dodjeljuje Kolumbiji koja posjeduje jače individualce kao što su James Rodriguez i Radamel Falcao.

Upravo će ovaj meč biti poseban za Falcaoa od kojeg se očekuje da počne meč i tako debituje na Svjetskom prvenstvu pošto je prije četiri godine zbog povrede propustio Mundijal u Brazilu.

Poljska i Senegal svoj meč počinju u 17:00 sati u 1. kolu grupe H. Oni će tako spustiti zavjese na 1. kolo Svjetskog prvenstva, a odnos snaga ova dva tima djeluje još više ujednačen. Poljaci su na timskom planu vjerovatno bolji tim, ali Senegalci tu razliku mogu nadoknaditi individualnim kvalitetom. Prvo ime Poljaka je Robert Lewandowski, dok će Senegal najveće nade polagati u Sadija Manea.

Posljednji meč na današnjem rasporedu, ali ujedno i prvi meč 2. kola Svjetskog prvenstva igrat će Rusija i Egipat od 20:00 sati u grupi A. Rusi su pregazili Saudijsku Arabiju u 1. kolu (5:0) i njihovo samopouzdanje je zaista na visokom nivou za razliku od Egipćana koji su poraženi od Urugvaja (1:0) i sada su svjesni da im ni bod ne znači mnogo u ovom meču.

Ostaje da se vidi da li će Mohamed Salah konačno zaigrati za Egipat pošto je sjajni ofanzivac Liverpoola bio na klupi i tokom prvog meča, ali nije ulazio u igru iako je saopćeno da je spreman za meč.

Grupa H

  1. kolo: Kolumbija - Japan (14:00, Mordovija Arena, Saransk)
  2. kolo: Poljska - Senegal (17:00, Otkritije Arena, Moskva)

Grupa A

  1. kolo: Rusija - Egipat (20:00 sati, Krestovskij, Sankt Peterburg)