Navijački incidenti
47

Koliko će koja država platiti kazni na Euru: Zna se ko je na vrhu, trio neokrznut

N. M.
Stotine hiljade navijača su se okupile u Njemačkoj na aktuelnom Evropskom prvenstvu, a naravno da su neminovnost bili raznorazni incidenti u kojim su oni učestvovali.
Britanski list The Athletic uradio je zanimljivo istraživanje u kojem je došao do tačnih podataka o kaznama koje je UEFA izrekla nacionalnim savezima zbog navijača na Euru.

Očekivano, sami vrh ove neslavne liste drže reprezentacije iz regiona, čiji su navijači najčešće bili problematični na Euru koji još uvijek traje.

Foto: The Athletic
Foto: The Athletic

Najveću ukupnu kaznu platit će Hrvatski nogometni savez (HNS), kojem su navijači "iz džepa izbili" nevjerovatnih 220.875 eura, dok će pedesetak hiljada manje platiti Albanci (171.375 eura).

Na trećem mjestu je Fudbalski savez Srbije, koji će zbog incidenata koje su pravili navijači platiti čak 166.625 eura.

Slijede Turska (95.125 eura), Švicarska (91.750 eura) i Rumunija (84.250 eura), a zanimljivo je da su na listi tri reprezentacije koje u kasu UEFA-e, barem zasad, neće uplatiti niti centa.

Radi se o Francuskoj, Slovačkoj i Španiji, koje nisu dobile niti jednu kaznu zbog ponašanja navijača na utakmicama Eura.

No, za očekivati je da će kaznu dobiti i Slovaci, pošto su na tribinama protiv Engleske istakli zastavu Kosova u bojama Srbije uz poruku "Kosovo je Srbija".

Zasad ukupna suma novca koju će savezi uplatiti na račun UEFA-e zbog kazni iznosi 1.293.645 eura.