Nogomet
12

Kolegij Generalnog sekretarijata NS BiH: U Savezu ne vlada diktatura

Klix.ba
Jasmin Baković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmin Baković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi kolegija Generalnog sekretarijata Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Baković, Elmir Pilav, Nijaz Merdanović, Denijal Pirić i Nešo Borovčanin, kao i ostali uposlenici NS BiH, oglasili su se povodom optužbi Faruka Hadžibegića i "pojedinih aktuelnih i bivših članova NS BiH".

Podsjetimo, Faruk Hadžibegić je član Odbora za posredovanje i savjetovanje NS BiH, ali ga je nakon kršenja etičkog kodeksa ponašanja (istup u medijima na račun Saveza) suspendovala Disciplinska komisija NS BiH. Suspenzija je na snazi sve do okončanja procesa, odnosno sve dok se Hadžibegić zajedno sa tri člana Saveza (Senad Islam, Ibrahim Adilagić i Amer Halep), koji su također suspendovani zbog kršenja kodeksa, ne očituju, a onda će se donijeti kaznene mjere. Nakon takve odluke Disciplinske komisije Hadžibegić je odlučio sazvati konferenciju za medije te iznijeti optužbe na račun predsjednika Saveza Elvedina Begića.

Saopćenje članova kolegija Generalnog sekretarijata NS BiH prenosimo u cijelosti:

"Povodom medijskih istupa pojedinih aktuelnih i bivših članova NS BiH i neosnovanih optužbi na račun predsjednika NS BiH Elvedina Begića, kao i insinuacija o radu Saveza, posebno apostrofiranjem realizacije određenih ugovora i poslova vezanih za ulaznice, želimo naglasiti da se radi isključivo o proizvoljnim nagađanjima, izmišljotinama i konstrukcijama koje nanose štetu Savezu i svim uposlenicima, organima, tijelima i reprezentativnim selekcijama, kao i fudbalskom sportu u cjelini.

Tvrdnja da u Savezu vlada 'diktatura' je apsolutno netačna i zlonamjerna. Naprotiv, situaciju u Savezu karakteriše pošteni rad i savjesno poslovanje te veliko odricanje svih uposlenika, uz maksimalnu podršku velike većine članova Izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem i potpredsjednicima Darkom Ljubojevićem i Ivanom Beusom.

Sa ponosom želimo istaknuti da je naš Savez, koji je također i Savez svih dobronamjernih i iskrenih ljubitelja fudbala, u posljednjih pet godina ostvario izvanredne sportske i finansijske rezultate. Takvim svojim radom, zasnovanim na načelima struke i svim zakonskim propisima, te poštenim i transparentnim pristupom izvršavanju programskih aktivnosti i realizaciji statutarnih ciljeva, izrastao u najbolju sportsku organizaciju u Bosni i Hercegovini, a prema mišljenju mnogih analitičara, u jednu od najboljih asocijacija u regionu, sa značajnim rejtingom u FIFA-i i UEFA-i.

Zbog svega naprijed navedenog, menadžment i uposlenici Saveza, koji su uz puno povjerenje i podršku Predsjednika Elvedina Begića, kvalitetnim radom dali maksimalni doprinos uspješnom funkcionisanju Saveza, odlučno odbacuju sve insinuacije i pokušaje dezavuisanja ugleda predsjednika i narušavanja ukupnih odnosa u Savezu", stoji u saopćenju.