Nogomet
0

Kolašinac je nova pobjeda NSBiH, dobili smo igrača za naredno desetljeće

Piše: Edin Isanović
Sead Kolašinac (20), jedan od najboljih mladih odbrambenih nogometaša njemačke nogometne elite u petak je u prostorijama Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu predao zahtjev za pasoš Bosne i Hercegovine. Na taj način stigao je na korak do ostvarenja svog sna - da zaigra u dresu Zmajeva. To je uvijek naglašavao jasno i glasno ovaj nogometaš Schalkea. Prema najavama pasoš za budućeg reprezentativca naše zemlje bit će gotov naredne sedmice.
Elvedin Begić tokom posjete Seadu Kolašincu
Elvedin Begić tokom posjete Seadu Kolašincu

Begić i Spahić odradili veliki posao

Inače, Kolašinac igra na lijevom boku, a jednako dobro se snalazi i na stoperskoj poziciji. Često krene naprijed, a nerijetko zna biti i asistent za pogodak. U prošloj sezoni imao je nekoliko sjajnih nastupa u Ligi prvaka. Trenutno je povrijeđen, ali se uskoro očekuje njegov povratak na teren.

U dosadašnjoj karijeri nastupao je za mlade reprezentativne selekcije Njemačke. Ipak, kada je izjavio da bi u budućnosti želio igrati za BiH čelnici Saveza krenuli su na posao. Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić i kapiten reprezentacije Emir Spahić sastali su se krajem jula u Gelzenkirhenu s njim i njegovim roditeljima.

"U ovom trenutku postoje administrativni problemi, ali će Savez učiniti sve da se ti problemi riješe", istakao je Begić po povratku u Sarajevo.

U krovnoj kući bh. nogometa učinili su sve što je u njihovoj moći kako bi ovaj sjajni igrač zaigrao za BiH. Bez dvojbe, ovo je nova velika pobjeda čelnika NSBiH koji su nakon Izeta Hajrovića uspjeli ubijediti i Kolašinca da njemački zamijeni dresom bh. tima.

Rasplet po našoj mjeri

Svaka čast predjsedniku Begiću i kapitenu Spahiću. Nije im bilo komplikovano ni ispod časti da otputuju na noge Seadu, razgovaraju s njim i roditeljima i poruče im da ne razmišljaju previše. Nisu žalili truda ne bi li ga nagovarali da izabere BiH. Rasplet je bio po našoj mjeri. Naravno, presudna je bila i želja Kolašinca da budu član Zmajeva. Ono što je najvažnije dobili smo igrača za naredno desetljeće. Nadamo se da će se nakon dolaska u bh. tim brzo etablirati i da će biti u avionu za Brazil.

Do odlaska na planetarni izlog nogometa izabranici Safeta Sušića moraju pobijediti Lihtenštajn u Zenici 11. oktobra i Litvaniju u Kaunasu 15. oktobra. Uz maksimalan pristup svih igrača, to ne bi trebao biti problem.

Kolašinac nastavio niz

Osim što će donijeti kvalitet našem državnom nogometnom timu Sead je nastavio niz nogometaša koji su u mlađim selekcijama igrali za neke druge reprezentacija, ali su kasnije odabrali BiH. U nastavku donosimo spisak aktuelnih reprezentativaca koji su to učinili.

Asmir Begović (Kanada ) – BiH Mensur Mujdža (Hrvatska) – BiH Zvjezdan Misimović (nekadašnja reprezentacija Jugoslavije) – BiH Haris Medunjanin (Holandija) – BiH Miralem Pjanić (Luksemburg ) – BiH Izet Hajrović (Švicarska) - BiH Ermin Bičakčić (Njemačka) - BiH