Nogomet
8

Ovo je 11 najboljih nogometaša koje smo "ukrali" drugim zemljama

Piše: Edin Isanović
Izet Hajrović (Foto: Klix.ba)
Izet Hajrović (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je do sada izgubila mnogo nogometaša koji su rođeni na tlu BiH ili su na bilo koji drugi način mogli igrati za nas, ali su se iz nekih razloga (da li zbog svog stava ili pasivnosti bivših čelnika NSBiH) odlučili da to ne urade. Od formiranja NSBiH širom svijeta tražili su se nogometaši bh. korijena koji bi bili od pomoći. Na početku je to bio težak put, ali u posljednje vrijeme nogometaši koji imaju pravo nastupa, a igrali su za druge reprezentacije, rado se odlučuju da obuku dres Zmajeva.

U petak je pravo nastupa stekao i Anel Hadžić, koji je u mlađim selekcijama nastupao za Austriju. Mnogo je nogometaša posljednjih godina prihvatilo poziv NSBiH pa se tako može napraviti idealnih jedanaest od onih koji su nastupali za druge reprezentacije, ili ih je malo dijelilo da to učine, a u budućnosti će braniti boje BiH. Ovo je uspješna priča bh. nogometne reprezentacije. No, krenimo redom.

Igrali za Njemačku, Hrvatsku, Kanadu, Austriju…

Na golu bi bio Asmir Begović, aktuelni čuvar mreže Papetovih trupa. Ovaj Trebinjac stajao je među stativama kanadskog državnog tima. Međutim, kada je dobio poziv iz BiH, nije se puno dvoumio. Izvanredno brani za engleski Stoke. Vjerujemo kako će u narednom periodu biti još bolji.

Posljednji bedem predvodio bi Sead Hajrović. Član je mlade reprezentacije BiH, a nastupao je za Švicarsku. Proveo je nekoliko sezona u Arsenalu. No, ovog ljeta vratio se u Grasshopper. Veliki dobitak za nas.

Uz rame s njim bio bi Ermin Bičakčić. Svoju neospornu klasu dokazao je u Slovačkoj, kada je postigao prvi pogodak za Zmajeve. On je nekada nosio dres mlađih selekcija Elfa. Igra na poziciji stopera i mogao bi biti od velike pomoći našem državnom timu u budućnosti.

Mensur Mujdža igra već druge kvalifikacije za BiH. Nosio je dres mlade reprezentacije Hrvatske, ali se kasnije odlučio da igra za Zmajeve. I njegov brat Jasmin svojevremeno je branio boje naše zemlje. Mujdža je eksplozivac koji će biti adut više naprijed, pogotovo u ubrzanju igre.

Lijevi bek zauzeo bi Sead Kolašinac, koji je nedavno dobio bh. pasoš. Nekada je igrao za mlade selekcije Njemačke. Odlikuju ga borbenost i veliko htijenje. Gotovo nikada ne podbaci. S obzirom na potencijal, letvica očekivanja javnosti bit će visoko postavljena. Kolašinac je igrač za naredno destljeće i velika pobjeda NSBiH.

Pronicljiv vezni red

Haris Medunjanin, nekadašnji holandski reprezentativac, nekoliko godina nastupa za Zmajeve. Potvrdio je tehničku klasu. Učinak mu je ponekad opterećen zadacima koje pred njega postavlja selektor Sušić, ali uvijek za državni tim daje maksimum, a njegovo ponašanje može biti primjer drugima.

Veznjak Rome Miralem Pjanić je igrao za mlađe selekcije Luksemburga. Čista klasa, još godinama će biti šef parade u veznom redu. Ima veliko znanje. Bez njega bi BiH bila bitno slabija reprezentacija. Ogroman dobitak za nas.

Zvjezdan Misimović je svojevremeno nastupao za mladu reprezentaciju tadašnje Jugoslavije. No, kako je i sam naglasio nekoliko puta, na nagovor Hasana Salihamidžića, koji mu je bio saigrač u minhenskom Bayernu, odlučio je obući dres naše države. Bio je lider ekipe, a trenutno je zamjenik kapitena. Dugo igra za nas i pokazao je svoje znanje i moć. Krunu reprezentativne karijere trebao bi doživjeti u Brazilu, pod pretpostavkom da se plasiramo na Mundijal.

Anel Hadžić, nogometaš Sturma, u petak je stekao pravo nastupa za plavo-žute. Mjesecima je bio strpljiv i intenzivno vadio sve potrebne dokumente kako bi bio unutra. Imao je poziv austrijske reprezentacije, za koju je nastupao u mlađim kategorijama, ali se kulturno zahvalio. Ratoboran je veznjak sa sjajnim šutem. Svoj debi trebao bi imati u narednom periodu.

Mlade nade, mlade snage

Napad ovog tima predvodio bi sjajni Izet Hajrović, koji je svoj kvalitet pokazao za samo 40 sekundi u Žilini. Nekadašnji igrač Švicarske selekcije ima odličan šut, a izuzetno je opasan iz prekida. Neupitan oslonac reprezentacije u budućnosti.

Partner u napadu sa Hajrovićem bio bi Bahrudin Atajić, mladi napadač škotskog Cetica. Iako su Šveđani nastojali da ga angažuju u svom reprezentativnom timu, odabrao je BiH. I ovdje su čelnici NSBiH odradili sjajan posao. S obzirom na godine može se reći da je dobrodošao i da velike stvari od njega tek očekujemo.

Dakle, sastav BiH od igrača koji su nastupali za druge selekcije, ili ih je malo dijelilo da to učine, čine: Begović, S. Hajrović, Bičakčić, Mujdža, Kolašinac, Medunjanin, Pjanić, Misimović, Hadžić, I. Hajrović i Atajić.