Sasvim zasluženo
603

Kolarov golčinom donio važnu pobjedu Srbiji protiv Kostarike

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Srbije savladala je Kostariku u prvom meču grupe E Svjetskog prvenstva u Rusiji minimalnim rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Aleksandar Kolarov iz slobodnog udarca.

Srbija je od prve minute ofanzivno krenula prema golu Kostarike, na što su Kostarikanci spremno odgovorili i u prvih deset mintua viđena su čak četiri kornera. Iz jednog takvog, Kostarika je imala veliku priliku, no Gonzales nije iskoristio neopreznost odbrane Srbije i loše je šutirao glavom.

Srbija je preko krila pokušavala probiti odbranu Kostarike, Ivanović i Kolarov često su bili na protivničkoj polovini, no u prvom poluvremenu nisu imali faktički nijednu veliku priliku i nakon prvih 45 minuta nije bilo pogodaka. Treba izdvojiti pokušaj Milinković-Savića iz 27. minute, što je Navas lagano odbranio.

Na početku drugog poluvremenu gledaoci na Cosmos areni u Samari gledali su sličnu igru iz prvog poluvremena, a onda Srbija u 56. minuti dolazi do vodstva.

Guzman je faulirao Mitrovića, Kolarov je na nekih 25 metara s desne strane namjestio loptu, a onda perfektnim udarcem pogađa same rašlje golmana Kaylora Navasa za vodstvo Srbije.

Nakon toga, Srbija je mirno kontrolisala stečenu prednost, igrači Mladena Krstajića odlično su se branili na svojoj polovini i Kostarikancima nisu dozvolili apsolutno nijednu priliku da stignu do poravnanja, te su sasvim zasluženo upisali pobjedu.

Treba napomenuti da je Mitrović imao veliku priliku u finišu meča da postigne i drugi pogodak, no nije uspio šutirati, pa je meč završen pobjedom Srbije od 1:0.

Pobjedom protiv Kostarike, Srbija je na sjajan način otvorila Svjetsko prvenstvo u Rusiji, te će imati veliku priliku da se plasiraju u drugi krug. U drugom meču ove grupe, Brazil će od 20:00 sati igrati protiv Švicarske.

Tabela: