Nakon smjene Koemana
162

Anketa / Koji trener je najbolje rješenje za "uzavrelu" klupu Barcelone?

D. P.
Xavi, Martinez i Ten Hag su među kandidatima za klupu Barce (Foto: Twitter)
Xavi, Martinez i Ten Hag su među kandidatima za klupu Barce (Foto: Twitter)
Nakon niza neuspjeha s klupe Barcelone je smijenjen Ronald Koeman, trener koji je bio pod velikim pritiskom mjesecima i na kraju je neslavno završio epizodu na Camp Nouu. Tim povodom portal Klix.ba je kreirao anketu za svoje čitatelje, u kojoj nas zanima ko bi mogao biti najbolje rješenje.
Poraz od Rayo Vallecana bio je posljednji za Ronalda Koemana na klupi Barcelone. To je treći neuspjeh Katalonaca na posljednja četiri ligaška meča i jasno je bilo da promjena mora doći.

Takvog stava je bio i ljutiti predsjednik kluba Joan Laporta, koji je sinoć kasno u avionu uručio otkaz nizozemskom stručnjaku. Koeman će danas imati priliku da se u klupskim prostorijama oprosti od sada već bivših izabranika.

Nakon svega vrlo bitno pitanje je ko će naslijediti Koemana na "uzavreloj" klupi Barcelone. Današnji trening, a možda i utakmicu protiv Alavesa, vodit će dosadašnji pomoćni trener Sergi Barjuan, ali on nije trajno rješenje.

Katalonski list Sport prenosi da je legendarni vezista Xavi Hernandez prvi favorit da naslijedi Koemana na poziciji trenera Barcelone, ali da su još četiri imena u igri. To su Erik Ten Hag, Roberto Martinez, Marcelo Gallardo i Andrea Pirlo.

Stoga, nas zanima koga čitatelji portala Klix.ba smatraju najboljim rješenjem za trenersku poziciju u Barceloni. Rezultate ankete ćemo objaviti u toku dana.

Xavi Hernandez je ljubimac navijača Barcelone. Katalonci su već ranije ostvarili kontakt sa svojom legendom, ali dok se smjena Koemana nije dogodila, nije bilo moguće nešto konkretnije poduzeti. Xavi je trenutno pod ugovorom s Al Saddom u Kataru i to bi mogao biti jedini problem, iako je legendarni Španac prilično blizu klupe.

Roberto Martinez je na svakom trenerskom poslu bio prilično dobar, a trenutno je selektor prve reprezentacije svijeta na FIFA-inoj rang-listi Belgije s kojom ima još godinu ugovora. Već ranije se dovodio u vezu s Barcelonom, a da li će upravo sada preuzeti Katalonce, ostaje da vidimo.

Andrea Pirlo nema mnogo iskustva u trenerskom poslu, a jedini klub koji je vodio bio je Juventus. U Staroj dami dobio je otkaz nakon niza loših rezultata, ali ga mnogi vezuju uz Barcelonu zbog slične nogometne filozofije koju gaji, a koja se preferira na Camp Nouu.

Marcelo Gallardo je jedno od imena koje se izdvaja za klupu Barcelone. Argentinac pravi sjajne stvari s River Plateom koji vodi od 2014. godine. Tu je osvojio čak 12 trofeja i tri godine zaredom nosio je titulu najboljeg trenera Južne Amerike. Prije toga vodio je urugvajski Nacional i tu bio prvak države.

Erik Ten Hag je posljednje ime na spisku. Riječ je o sjajnom treneru Ajaxa koji je Kopljanike vratio na najveću evropsku nogometnu scenu. S Ajaxom je dva puta bio prvak Nizozemske, a osvojio je i dva kupa. Mnogi smatraju da je "zreo" za neki bolji klub, no da li je to Barcelona u ovakvom trenutku, ostaje veliko pitanje.

Postoji još niz stručnjaka koji bi mogli preuzeti katalonski klub, ali pet navedenih trenera se izdvaja. Ukoliko mislite da je još neko rješenje za Barcelonu, pišite nam u komentarima.