Mnogo neizvjesnosti
18

Koji će klubovi slaviti moguće poništavanje Premiershipa, a ko će proklinjati sudbinu

DP
Alli i Salah (Foto: AFP)
Alli i Salah (Foto: AFP)
Ko će najviše profitirati, a ko će biti pravi gubitnik u slučaju da Premiership ne bude nastavljen?

Čelnici Premiershipa pokazali su odlučnost da se prvenstvo, kada se za to stvore uvjeti, završi, ali ako budu prisiljeni poništiti sezonu – ko će najviše profitirati, a ko će biti oštećen? Odgovor je ponudio Sky Sports.

Arsenal - 9. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? – Gubitnik

Ako Arsenal želi izboriti kakvu-takvu šansu da osigura mjesto u Ligi prvaka sljedeće godine, moraju završiti trenutnu sezonu. Također, i dalje su učesnici FA Cupa, i njihova forma je bila u usponu jer su pobijedili tri utakmice zaredom prije prekida.

Aston Villa – 19. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? – Dobitnik

Ako iz lige ne ispadnu posljednje tri ekipe na tabeli, kao što je i spomenuto, Aston Villa izbjegla bi selidbu u Championship. Klub je bio u lošoj formi jer su izgubili četiri utakmice zaredom uoči prekida. Također, do početka nove sezone od povreda oporavili bi se Tom Heaton, John McGinn i Wesley.

Bournemouth – 18. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Bournemouth je u opasnosti da izgubi mjesto u Premiershipu koje se trudi zadržati od 2015. godine. U posljednje četiri utakmice osvojili su samo jedan bod, a trenutno imaju i jako dugu listu povrijeđenih igrača na kojoj se nalaze David Brooks, Josh King, Charlie Daniels, Steve Cook i Simon Francis.

Brighton – 15. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Brighton je ekipa koja je lagano klizila prema dnu tabele i nemaju nijednu pobjedu u 2020. godini. Igra je, doduše, napredovala pod vodstvom Grahama Pottera i nekoliko dodatnih mjeseci za treniranje mogli bi donijeti odličan početak sljedeće sezone.

Burnley – 10. na tabeli

Dobitnik ili gubitnik? Nedefinisano

Burnley je bio u usponu bez ikakvih strahova o ispadanju iz lige. Imao je dobru seriju rezultata, ali i male šanse da se dokopa Evrope sljedeće sezone. Ekipa Seana Dychea nije poražena sedam utakmica zaredom. Međutim, igranje u Evropi uzelo je danak u Premiershipu pa izostanak Burnleya u sljedećim kvalifikacijama možda i neće biti tako loša stvar.

Chelsea – 4. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Frank Lampard je otkrio neke talente iz nogometne akademije Chelsea i kod mnogih igrača je postignut značajan napredak – koji bi, nažalost, bio obrisan gumicom. I dalje postoji mogućnost osvajanja FA Cupa, ali ovako bi Chelsea imao zagarantovano mjesto u Ligi prvaka dogodine.

Crystal Palace– 11. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? – Gubitnik

Ekipa je tek počela pokazivati svoje pravo lice. Tri pobjede minimalnim rezultatom zaredom odmakle su ih iz zone ispadanja i najavile kakve-takve šanse za evropske kvalifikacije.

Everton – 12. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Everton je doživio preporod od dolaska Carla Ancelottija i čini se da bi bila velika šteta prekinuti ga. Dominic Calvert-Lewin nalazio se u formi života i bio je kandidat za napad reprezentacije Engleske. Doduše, usprkos dobroj igri protiv Manchester Uniteda i Arsenala, u posljednje tri utakmice su dvije izgubili, a jednu izjednačili. Italijanski trener nada se da će forma nastaviti rasti tokom dodatnih treninga.

Leicester – 3. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Leicester je na putu da postigne najbolji plasman još od sezone 2015./16. kada je postao prvak. Nalaze se u dobroj poziciji da izbore još jedno učestvovanje u Ligi prvaka. Nakon razočaranja u Carabao Cupu, Foxes očekuje četvrtfinalni susret FA Cupa protiv Chelseaja.

Liverpool – 1. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Liverpool bi svakako bio najveći gubitnik. Samo dvije pobijede ih dijele od prve titule u Engleskoj nakon 30 godina i imaju čak 25 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog. Forma im je pala uoči suspenzije – eliminisani su iz Lige prvaka kao i FA Cupa, a pretrpjeli su i prvi poraz u ligi nakon 44 utakmice. Liverpool bi želio zaključiti sezonu što je prije moguće, radije nego da je igra ispočetka.

Manchester City – 2. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? – Gubitnik

Matematički, City i dalje može dostići Liverpool u ligi, uz neki luđački obrat sudbine. Već su osvojili Carabao Cup i bore se za drugi trofej u FA Cupu. Iako se bore s mogućom suspenzijom iz Evrope za sljedeću sezonu, ove su na putu da prvi put osvoje takmičenje. U osmini finala protiv Real Madrida zabilježili su pobjedu u gostima rezultatom 2:1 i s mnogo optimizma vratili se na Etihad.

Manchester United – 5. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

United se nalazio usred najbolje forme nakon mnogo vremena. Neporaženi su u 11 utakmica u svim takmičenjima, uz samo dva primljena gola, a čak dvaput su za ovo vrijeme pobijedili gradskog rivala City. U Evropskoj ligi imaju 5:0 protiv LASK-a u prvoj utakmici, a u FA Cupu ih čeka Norwich u četvrtfinalu. Poništavanje sezone bio bi veliki udarac za ekipu i napredak koji je pokazala, posebno uz velike šanse da završe među prve četiri ekipe.

Newcastle– 13. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Newcastle je osam bodova iznad zone ispadanja, ali bili bi gubitnici zbog FA Cupa. Plasirali su se u četvrtfinale i to je najdalje dokle su stigli još od sezone 2005./06.

Norwich – 20. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Vrlo je očito. Norwich je na samom dnu tabele i šest bodova je udaljen od sigurne zone. Ponavljanje sezone omogućilo bi im da zadrže neke od važnih igrača poput Todda Cantwella, Teemua Pukkija, Emija Buendíja i Maxa Aaronsa.

Sheffield United – 7. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Kakva bi samo šteta bila kad bi se senzacionalni povratak Sheffielda u Premiership bacio u vodu. Chris Wilder i njegova ekipa iznenadili su mnoge svojim timskim radom i inovativnom taktikom i imaju ozbiljne šanse izboriti mjesto u Evropi sljedeće sezone. Imaju i utakmicu zaostatka protiv sve lošije Aston Ville, a pobjeda bi ih čak plasirala na mjesto koje vodi u Ligu prvaka, imajući u vidu zabranu koja je izrečena Cityju. Tu je i FA Cup, gdje se Sheffield sastaje s Arsenalom u četvrtfinalu. Oni su već pobijedili Topnike kod kuće u Premiershipu.

Southampton– 14. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Nedefinisano

Nemaju preveliki strah od ispadanja jer su sedam bodova iznad zone ispadanja, ali prolaze kroz uspon pod vodstvom Ralpha Hasenhüttla, i on bi mogao biti prekinut.

Tottenham– 8. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Dobitnik

Tottenham bi sa zadovoljstvom dočekao suspenziju sezone. Ispali su iz svih takmičenja, izgubili su Harryja Kanea i Sona Heunga, i značajno se udaljili od vodeće četvorke. Ako bi sezona bila otkazana, Spursi bi zadržali mjesto u Ligi prvaka. Možda bi bili i najveći dobitnik.

Watford – 17. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? – Dobitnik

Watford je na granici zone ispadanja, ali Nigel Pearson i ekipa bili bi zadovoljni ako se ne bi morali grčevito boriti za opstanak do kraja. Također, dobili bi na vremenu kako bi se Gerard Deulofeu oporavio nakon povrede.

West Ham – 16. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? – Dobitnik

Predsjednica Karren Brady nije skrivala svoj stav oko toga kakvu bi odluku trebalo donijeti i nema sumnje da bi West Ham imao veliku korist od sigurnog opstanka u ligi. Uložili su puno novca u ekipu, imaju stadion od 60.000 mjesta, a da bi se sav novac povratio, potrebne su im utakmice u Premiershipu.

Wolverhampton Wanderers – 6. na tabeli Dobitnik ili gubitnik? Gubitnik

Bila je ovo još jedna savršena sezona za Wolvese. Oni su se također uspjeli plasirati i u osminu finala Evropske lige i nadaju se prolasku u četvrtfinale, a nisu daleko ni od četvrtog mjesta u Premiershipu.