Nogomet
115

Kodro o Zmajevima: Ogroman ponos za zemlju koja se obnavljala od nule

Klix.ba
Meho Kodro
Meho Kodro
Kao i svaki Bosanac i Hercegovac i legenda bh. fudbala Meho Kodro bio je ponosan kada su Zmajevi osigurali učešće na Mundijalu. O putu koji je prešla reprezentacija u ratu uništene zemlje govorio je za Mundo Deportivo.

"Činjenica da smo se prvi put kvalifikovali na SP predstavlja veliku čast i ogroman ponos. Zaista nam je užitak. Fudbal i sport u cjelini za BiH čine mnogo više nego politika. Postigli smo puno golova, pobijedili u mnogo utakmica i postali poznati. Mislim da je za to, na neki način, bilo i vrijeme", rekao je Kodro i dodao da oni koji su pratili utakmice našeg državnog tima znaju da tu ima materijala i dobrih elemenata i da je plasman na SP potvrda toga.

"Povrh svega, činjenica da se zasad nijedna druga selekcija s Balkana nije plasirala na Mundijal daje nam još veću vrijednost", tvrdi bivši igrač Barcelone, reprezentativac i selektor BiH.

Na pitanje jesu li kvalifikacije bile "skoro pa savršene", odgovorio je: "Mislim da je tako. Igrači su konačno sazreli, kvalitetni su i poboljšali su se kao kolektiv. I ranije su tu bili dobri fudbaleri, ali nisu dobro igrali zajedno".

Rekao je i da su Džeko i Ibišević vrlo dobri igrači i da se od vremena kad je on igrao za reprezentaciju "sve pomalo promijenilo".

"Poboljšana je infrastruktura, bolji su treneri, a današnji reprezentativci su uglavnom pojedinci koji su kao djeca u ratu napustili BiH. Ljudi s Balkana su uvijek bili talentovani i konkurentni. Nedostajalo im je možda discipline i organizacije. Međutim, oni koji su došli proteklih godina nametnuli su potrebnu disciplinu i klubovi su organizovaniji", kaže 46-godišnji bivši fudbaler, a danas menadžer.

Kodro tvrdi da je BiH najteže pogođena raspadom Jugoslavije i da se njena sudbina ne može porediti ni s jednom drugom.

"Morali smo početi od nule ili čak ispod nule kako bismo obnovili zemlju i fudbal u njoj, a sve to je puno koštalo. Međutim, problemi koje smo imali u BiH i dalje postoje", ističe Kodro.

Prokomentarisao je i strast naših navijača i činjenicu da je BiH gotovo na svim stadionima igrala kao kod kuće.

Na pitanje o Harisu Seferoviću, nesuđenom bh. reprezentativcu koji nastupa u dresu Real Sociedada, a za Švicarsku je debitovao u februaru ove godine, Kodro je odgovorio: "On se prilagođava, sposoban je momak".