Nogomet
341

Barbarez: Bilo je emotivno gledati svoje nasljednike kako idu u Brazil

Klix.ba
Sergej Barbarez
Sergej Barbarez
Stanovnici Bosne i Hercegovine dugo će pamtiti pobjedu fudbalske reprezentacije nad Litvanijom, koja im je osigurala plasman na Mundijal, piše FIFA.com. I dok su neki igrači plakali od sreće, drugi su plesali i pjevali zajedno sa voditeljima programa uživo. Na ulicama se slavilo cijelu noć, a navijači su u Sarajevu dočekali fudbalere koji su od aerodroma paradirali do centra grada u autobusu s otvorenim krovom.

Sergej Barbarez, jedna od legendi bh. fudbala, u ekskluzivnom razgovoru za FIFA-inu stranicu je kazao: "Ono što se trenutno dešava ostavlja dubok trag na sve u BiH. Činjenica da smo se konačno kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo za nas nema cijenu, posebno jer smo prethodno dvaput uzastopno propustili tu šansu. Fudbal je našoj zemlji pokazao šta sve može postići. Da biste to shvatili - morate i doživjeti. Nevjerovatno je".

Nekadašnji kapiten Zmajeva, koji je 47 puta obukao dres nacionalnog tima i pritom dao 17 golova dobro zna o čemu govori. Ovaj 42-godišnjak je dvaput proglašen igračem godine u BiH, 2001. i 2003. U klupskoj karijeri ostavio je dubok trag u Borussiji, Hamburgu i Bayeru, dajući 95 golova u 330 nastupa u Bundesligi.

"Veoma je emotivno vidjeti momke koji su vas naslijediti u reprezentaciji kako prave korak dalje i odlaze u Brazil", kazao je Barbarez i priznao da nije mogao mirno sjediti dok je gledao utakmicu iz Kaunasa, a da i dan poslije još uvijek nije mogao vjerovati u taj uspjeh.

Istakao je kako je za uspjeh reprezentacije ključna saradnja Edina Džeke i Vedada Ibiševića, a da ne treba zaboraviti ni Miralema Pjanića niti Asmira Begovića. Uz to je dodao kako je kapiten Emir Spahić pravi lider.

O ranijim ispadanjima u baražu Sergej je kazao: "Bili smo tako blizu i nismo uspjeli. Bilo je to nevjerovatno bolno. Sada su momci konačno pokazali šta mogu".