Nogomet
11

Kodro: Nismo opterećeni ranim golom, moramo se paziti kontranapada Borca

Piše: D. B.
U prostorijama FK Sarajevo danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena utakmica 17. kola BHT Premijer lige BiH u kojoj Sarajevo na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekuje ekipu Borca. Ovo će biti drugi susret sarajevskog i banjalučkog premijerligaša ove sedmice nakon prve utakmice odigrane u srijedu u okviru četvrtfinala Kupa BiH u kojoj su Banjalučani slavili rezultatom 2:1.

Konferenciji za medije prisustvovali su šef stručnog štaba FK Sarajevo Meho Kodro i nogometaš Miloš Stojčev.

Ekipa Sarajeva uoči sutrašnjeg duela nema problema s povredama.

"Fizičkih problema nemamo, igrači su dobili samo nekoliko udaraca. Teren je bio težak, ali niko neće pauzirati", izjavio je Kodro.

Priznao je da je poraz od Borca utjecao negativno na ekipu, ali je izrazio nadu da njegovi igrači neće ponoviti iste greške.

"Poraz utječe negativno na svaku ekipu, pa tako i na nas. Morali smo analizirati sve što se događalo i to smo i učinili. Život ide dalje. Najbolje što se može dogoditi u ovakvoj situaciji je to da vrlo brzo imamo novu utakmicu, a to će se i dogoditi. Nadamo se da nećemo ponoviti iste greške i da ćemo naučiti iz prošle utakmice", rekao je trener FK Sarajevo.

Meho Kodro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Meho Kodro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

On je najavio promjene u ekipi za prvenstvenu utakmicu protiv Borca.

"Bit će rotiranja, imamo širok fond vrlo dobrih igrača. Znam da nije dobro puno rotirati, no, u okolnostima u kojim se nalazimo, mi razmišljamo dvije do tri utakmice unaprijed, tako da moramo imati na umu rotacije, koje su pozitivne za ekipu", kazao je Kodro.

Da li će golman Dejan Bandović, koji je kritikovan nakon utakmice u srijedu, braniti u sutrašnjem meču, Kodro nije želio otkriti.

"Ne mogu odgovoriti na to, jer početni sastav prvi trebaju saznati igrači. Bandović ima našu podršku, mnogo puta je dokazao da je kvalitetan golman. Šta će sutra biti, vidjet ćemo", jasan je bio bh. nogometni stručnjak.

On se nada brzom golu za svoj tim, ali je dodao da ekipa neće srljati. Upozorio je na kontranapade Borca.

"Najbolje bi bilo kad bismo dali rano gol, ali nećemo ući napeti u utakmicu. Ona traje 90 minuta i cilj je da je dobijemo. Borac ima izvanrednu tranziciju, moramo se toga pripaziti, jer u napadu dodaju igrače iz svih linija. Nismo opterećeni ranim golom. Mi imamo kvalitet, moramo biti strpljivi i tražiti našu šansu", izjavio je Kodro.

Za poraz od Borca je preuzeo punu odgovornost.

"Odgovornost je moja za ono što se dogodilo, za sve, pa tako i promjenu formacije. Nisam u detalje objasnio igračima ono što trebaju raditi, to ih je zbunilo i imalo negativan utjecaj na njih. Nismo popratili transformaciju igre Borca i ja sam odgovoran za to", priznao je šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Bordo ekipa radi na otklanjanju nedostataka.

"Mi stalno uvježbavamo prekide, Borac je kvalitetan u tom segmentu, ali mi nismo bili na nivou. Ako hoćemo da budemo prava ekipa moramo poboljšati igru u prekidima. Osim toga, nedostajala nam je dubina, igra među linijama i komunikacija. Vraćamo se našem sistemu igre, a to je formacija 4-3-3", završio je Kodro.

Okupljenim novinarima se obratio i nogometaš Miloš Stojčev.

Miloš Stojčev (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Miloš Stojčev (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Sreća u porazu je što imamo pravo na popravni u Kupu BiH. Kvalitetniji smo, Borac nas ne može iznenaditi, povući će se i ići na kontranapade. Radili smo dosta i spremali utakmicu, na nama je sve", rekao je Stojčev.

Istakao je da je teško igrati protiv ekipa koje se fokusiraju na defanzivu.

"Dosta je teško igrati jer sve ekipe drže rezultat protiv nas, 0:0 je za njih pobjeda. Teren je veoma težak, postaje sve lošiji kako utakmica odmiče. To je breme koje nosimo. Dobro smo počeli utakmicu protiv Borca, 20 minuta nisu prešli centar. Znači, do nas je i do naše realizacije", smatra nogometaš FK Sarajevo.

Motiva u sutrašnjem meču neće nedostajati.

"Imamo dosta dobrih igrača, motiva ne nedostaje, bez obzira na rezultat i protivnike. Možda je dobro da se na početku ovo dogodilo, da uočimo i ispravimo greške", kazao je Stojčev.

Osvrnuo se na svoje produženje saradnje sa FK Sarajevo.

"Obostrano zadovoljstvo je razlog produženja ugovora. Osjećam se kao kod kuće", završio je Stojčev.

Utakmica se igra sutra od 17 sati.