Ako Pape odstupi
0

Ko su mogući Sušićevi nasljednici

Piše: Edin Isanović
Selektor Sušić još nije produžio ugovor
Selektor Sušić još nije produžio ugovor
Aktuelni selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić u četvrtak je u telefonskom razgovoru za naš portal potvrdio da još uvijek nije siguran da li će ostati na selektorskoj klupi. Istakao je kako ne bi mogao podnijeti još jedan neuspjeh u kvalifikacijama. Tako se misterija u vezi sa Sušićevom pozicijom bespotrebno nastavlja.

Treba naglasiti da je Sušić dobio ogrmonu podršku javnosti nakon što nas je Portugal eliminisao u baražu. Popularnom Papetu ugovor ističe krajem ovog mjeseca te nije isključeno da će odstupiti.
Postavlja se pitanje, ako bude takav scenarij, ko će ga zamijeniti. Nogometna imena kreću u bitku za stolice i funkcije. No, ono što najviše zanima zagrižene nogometne fanove jeste ko će Zmajeve voditi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine održava u Brazilu, uz pretpostavku da Sušić napusti kormilo.

Iako se već spominje nekoliko imena, u najužu konkurenciju ulaze Dušan Bajević, Faruk Hadžibegić i Sergej Barbarez.

Duško Bajević - Impozantna nogometna karijera, još bolja trenerska. Sa klupe je vodio Velež, AEK, Olympiacos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris i Omoniju. Poznat je po čvrstom karakteru i vrijednostima koje usađuje u igrače, a oni mu uzvraćaju velikom borbenošću na terenu. Gdje god je radio dokazao je svoju visoku trenersku klasu. Osvojio je mnogo trofeja. Prema mišljenju mnogih on je u ovom trenutku možda i najbolje rješenje za aktuelnu generaciju.

Faruk Hadžibegić - Biografija nogometne karijere mu je zaista bogata. Činjenica da je bio kapiten reprezentacije Jugoslavije dovoljno govori. U trenerskim vodama nije imao značajnijih uspjeha. Bio je i šef državnog tima naše nacionalne vrste 1999. godine, ali se nije dugo zadržao. Neki će mu prigovoriti da je trener drugoligaških ekipa te da nema čvrste reference da bi bio prvi šef struke reprezentacije.

Sergej Barbarez - Jednom je već bio kandidat za selektora, ali nije dobio podršku čelnika Saveza. Bila je to dobra ideja, ali je imala jednu manu. Barbarez nije imao trenerskog iskustva. Zbog toga su mu i sada male šanse da dobije naklonost. Sergej nikada nije skrivao da želi biti selektor. Ako bude u užem krugu imat će pristojnu medijsku podršku, a iza njega će stati i reprezentativci.
Bh. javnost bi najviše željela Vahida Halilhodžića. Čak je u jednom od intervjua za Sarajevo-x.com rekao:

''Svi me pitaju da li ću jednoga dana biti prvi čovjek reprezentacije BiH. Ja sam uvijek govorio da neću raditi na ovim prostorima, ali sam odlaskom u Dinamo to demantovao. BiH ima šefa državne selekcije, to je moj prijatelj Safet Sušić. Ali, nikad ne reci nikad, možda jednog dana ipak dođem'', istako je tada aktuelni selektor Alžira.