Novi trener Katalonaca
30

Ko je Quique Setien i zašto bi mogao biti savršeno rješenje za Barcelonu

F. Z.
Quique Setien (Foto: EPA-EFE)
Quique Setien (Foto: EPA-EFE)
Quique Setien je novi trener katalonskog velikana Barcelone. Dani Ernesta Valverdea na stadionu Camp Nou su odbrojani, a Katalonci nisu čekali dugo i imenovali su njegovog nasljednika.

Setien je trenersku karijeru počeo u Racingu iz Santandera. U ovom klubu počeo je i igračku karijeru davne 1977. godine, a upravo je u tom klubu igrao kada se "zaljubio" u nogomet legendarnog Johana Cruyffa i fantastičnu ekipu Barcelone koju je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća stvorio sjajni Holanđanin.

Upravo je Cruyff imao najveći utjecaj na Setiena i njegov trenerski stil. Igra koja se bazira na posjedu lopte i atraktivnom napadačkom nogometu ono je čemu Barcelona teži već desetljećima, a upravo zbog toga mediji i nogometni stručnjaci smatraju kako je Setien savršen izbor za Barcelonu.

"Sjećam se kada se pojavila Barcelona Johana Cruyffa. Igrali smo protiv njih i čitavu utakmicu smo trčali za loptom. Rekao sam sebi: 'To je ono što mi se sviđa. Volio bih da sam u ovoj ekipi i da znam zašto se ovo dešava. Kako postići da ekipa ima loptu sve vrijeme, a da protivnik trči za njom čitavu utakmicu?' Od tog trenutka sve je dobilo smisao, zaista sam počeo da gledam nogomet. Da ga analiziram. Da razumijem ono što sam osjećao i što sam želio da probam u praksi kada postanem trener", rekao je Setien.

Upravo je to rekao i čelnicima Betisa kada je došao u klub iz Seville 2017. godine.

"Prije nego što sam potpisao za Betis pitao sam ih: 'Zašto želite mene? Vidjeli ste kako moje ekipe igraju, kako ja igram. Da li ste sigurni da je to ono što želite? Da li ste uvjereni da je to ono što vaš predsjednik, vaš sportski direktor, vaši zvaničnici žele? Morate biti sigurni da je to ono što želite, jer ja sigurno neću mijenjati način na koji igram. Ako niste sigurni, bolje vam je da nađete drugog trenera. Ovako ja razumijem nogomet, ovako ja igram. Igra će uvijek kretati od zadnje linije, uključujući golmana i bazirat će se na kreiranju i posjedu'", rekao je Setien čelnicima Betisa kada je došao u klub.

S Betisom je završio na šestom mjestu u svojoj prvoj sezoni i izborio je plasman u Evropsku ligu. Savladao je gradskog rivala Sevillu u sjajnoj utakmici rezultatom 5:3. U svojoj drugoj sezoni izborio je polufinale Kupa kralja, a sada konačno ima priliku da nametne svoj nogometni stil u klubu u kojem je on nastao. Preferira formaciju 4-2-3-1 s akcentom na napadačku igru i posjed lopte, a ukoliko uspije nametnuti ono čemu teži, na Camp Nou ga čeka uspješan trenerski mandat.