Roy Ferenčina
2

Ko je novi trener Dinama? "Kauboj" iz LA-a koji je bejzbol palicom razbijao po svlačionici

K. H.
Foto: Marijan Susenj/Pixsell
Foto: Marijan Susenj/Pixsell
Nakon što je Dinamo dao otkaz Anti Čačiću, Modre će prema pisanju hrvatskih medija do daljnjeg s klupe voditi Roy Ferenčina (52), trener zanimljivog imena i prezimena kojeg zbog ranijih poteza u karijeri nazivaju "kaubojem".

"Igrač kaubojskog imena i prezimena", tako ga je nazivao i opisivao poznati hrvatski radijski reporter Zdravko Soldo u prijenosima utakmica HNL-a, a razlog leži u činjenici da je rođen u Los Angelesu.

U Hrvatsku, državu njegovih roditelja, vratio se i posao legenda, a od od 1993. do 2005. igrajući za Inter, Marsoniju, Hrvatski Dragovoljac i Slaven Belupo skupio je gotovo 300 nastupa, a hrvatski mediji navode da bi bilo i više nastupa da na terenu i van njega nije "bio kauboj".

Karijeru je završio u 34. godini i to ne zbog povrede ili zasićenosti, već zbog žestokog verbalnog sukoba s trenerom Slaven Belupa Brankom Karačićem na utakmici u Gabeli, gdje se igrao turnir Andrija Anković. Nakon toga je uplovio u trenerske vode, prvo kao asistente, a zatim je 2008. godine preuzeo Lokomotivu.

Trener seniora je je postao pred kraj sezone 2008/2009, a tu je ostvario historijski uspjeh jer je uveo Dinamovu filijalu u Prvu HNL-u, gdje je osvojio osmo mjesto, što je bilo veliki uspjeh jer je liga tad imala 16 klubova.

"Da je kauboj, i to američki, Ferenčina je dokazao i kao trener. Vodeći Lokomotivu igrače je pred utakmicu protiv Intera motivisao tako što je po svlačionici razbijao bejzbol palicom, ali su njegovi igrači izgubili", navodi Index.hr.

Nakon toga, radio je od Podravine (Slaven) i Makedonije (Škendija), preko Dragovoljca, pa do Egipta (Pyramids) i Kustošije, nakon čega je prošle godine postao asistent Dinamovog trenera.