Novi selektor BiH
538

Ko je Dušan Bajević: Veličanstvena igračka i trenerska karijera Princa sa Neretve

E. B.
Duško Bajević (Foto: EPA-EFE)
Duško Bajević (Foto: EPA-EFE)
Novi selektor nogomene reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević iza sebe ima veličanstvenu karijeru, kako na travnjaku, tako i na klupi.
Bajević je rođen 10. decembra 1948. godine u Mostaru, a prve nogometne korake počeo je u Veležu.

Za prvi tim Rođenih je debitovao sa 17 godina, a u periodu od 1966. do 1977., te 1981. do 1983. u dresu Veleža odigrao je ukupno 322 prvenstvene utakmice i postigao je 169 golova, što ga svrstava na drugo mjesto liste najboljih strijelaca bivše jugoslovenske lige svih vremena.

Bajević je bio jedan od najboljih napadača u historiji ugoslovenskog nogometa, te je u dresu reprezentacije postigao 29 pogodaka u 37 nastupa i peti je strijelac Jugoslavije svih vremena. Rekorder je Jugoslavije po broju postignutih golova u jednoj utakmici, a to mu je pošlo za rukom 1972. godine kada je u pobjedi protiv Venecuele 10:0 postigao pet pogodaka.

Upravo je te godine bio izabran i za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

U inostranstvu je igrao od 1977. do 1981. godine u dresu grčkog AEK-a kojeg je vodio do dvije titule prvaka i jednog osvojenog Kupa.

Ne bez razloga nosi nadimke Princ sa Neretve i Gospodin u kopačkama. Osim što je bio vrhunski nogometaš, odlikovalo ga je poštenje, fer i korektna igra, gospodsko ponašanja na terenu i van njega. Poštovale su ga i izuzetno cijenile kolege, protivnici, kao i navijači širom bivše Jugoslavije.

Po završetku igračke karijere postao je trener Veleža, a pod njegovim vodstvom mostarski klub je napravio najveći uspjeh u historiji, osvajanje Kupa Maršala Tita 1986. godine.

Kao i tokom igračke karijere, crvene boje Veleža zamijenio je crno-žutim AEK-a u koji je otišao 1988. godine. Atinskoj ekipi je nakon trofeja na travnjaku donio i četiri titule prvaka Grčke sa klupe, te po jedan Kup, Superkup i Liga kup.

Nakon AEK-a prelazi u Olympiacos sa kojim je u dva mandata osvojio četiri titule prvaka i dva Kupa.

U karijeri je u Grčkoj vodio i Artromitos, te ljute solunske rivale PAOK i Aris. Bio je trener i kiparske Omonije i beogradske Crvene zvezde, na čijoj klupi je pokazao svoj karakter i poštenje.

U martu 2007. godine igrao se susret u Beogradu između Zvezde i Vojvodine (0:3), a u 72. minuti susreta najvatreniji navijači crveno-bijelih su počeli vrijeđati našeg stručnjaka.

Nakon što je čuo da mu Delije skandiraju "Dušane odlazi, marš iz Zvezde!", Bajević je skinuo jaknu, prebacio je preko ruke i laganim hodom otišao u svlačionicu i odmah podnio neopozivu ostavku tadašnjem predsjedniku kluba Draganu Stojkoviću.

Kada je bosanskohercegovački nogomet dotakao dno 2011. godine Bajević je bio jedan od rijetkih koji je želio pomoći, te je kao član Komisije za normalizaciju NS BiH bio dio ekipe koja je uspjela ispuniti zahtjeve FIFA-e da se ukine suspenzija našem savezu kako bi se reprezentativne selekcije mogle takmičiti.

Sada ponovo Princ sa Neretve dolazi u veoma delikatnoj situaciji. Baraž za Euro je pred vratima, a on će pokušati Zmajeve odvesti prvi put u historiji na Euro.