Oglasio se i holandski savez
0

KNVB: UEFA mora kritički sagledati zagrebački slučaj

Totalsport
Igrači Lyona slave pobjedu (Foto: AFP)
Igrači Lyona slave pobjedu (Foto: AFP)
Nakon što je Ajax zatražio savjet od Holandskog nogometnog saveza (KNVB) vezano uz maksimirsku utakmicu Lige prvaka između Dinama i Lyona, oglasio se direktor KNVB-a Bert van Oostven.

Lyon je, podsjećamo, u srijedu u posljednjem kolu grupe D savladao Dinamo sa 7-1 i to nakon što je prvo poluvrijeme završilo rezultatom 1-1. U nastavku su Francuzi u prvih pola sata postigli šest pogodaka i tako si stvorili dovoljnu gol-razliku da osvoje drugo mjesto ispred Ajaxa i plasiraju se u osminu finala.

Iz amsterdamskog su kluba izrazili sumnju u namještanje rezultata. Najavili su da će poslati pismo Evropskoj nogometnoj federaciji (UEFA) i tražiti da se razjasni cijeli slučaj, a i od KNVB-a su zatražili savjet oko mogućih akcija.

Van Oostven je otkrio kako je održao neformalni razgovor s ljudima iz UEFA-e.

" Vidio sam i ja slike iz Zagreb", rekao je Van Oostven, očito aludiravši prvenstveno na fotografiju videosnimke na kojoj se vidi kako Domagoj Vida namiguje i podiže palac gore Bafetimbiju Gomisu nakon petog Lyonovog gola.

"S obzirom da se radi o interesu holandskog nogometa, neformalno sam provjerio u UEFA-i što rade po tom pitanju. Dobio sam odgovor da slučaj ispituje Sistem za otkrivanje kladioničarskih prijevara koji je uskoro otkrio da nije bilo nikakvih nepravilnosti, što je i bilo očekivano."

Dodao je Van Oostven kako ne želi nikoga optuživati za namještaljku.

"Međutim, u kontekstu fair playa, mislim da UEFA ima obavezu kritički sagledati slučaj. Postoje dvije mogućnosti. Stručni tim može ispitati je li bilo sumnjivih poteza koji su utjecali na rezultat iako je teško bilo šta dokazati. Uz to, UEFA može ispitati i igrače."

Direktor KNVB-a podsjeća kako se u Holandiji može pokrenuti postupak ako postoji sumnja da je jedna ekipa namjerno izgubila.

"Ako tužioc smatra da je nešto sumnjivo, može istražiti slučaj i potom eventualno zatražiti kazne od Disciplinske komisije. Ali ponavljam, teško je pronaći dokaze."