Odlični brojevi
63

Kloppov nevjerovatan uticaj na Liverpool otkako je postao trener 2015. godine

Piše: N. K.
Jurgen Klopp (Foto: EPA-EFE)
Jurgen Klopp (Foto: EPA-EFE)
Jurgen Klopp je danas napunio 52 godine i zaista je imao mnogo toga proslaviti za ono što je učinio posljednjih 12 mjeseci. Njemački trener je prošle sezone vodio Liverpool do osvajanja Lige prvaka, a i budućnost sigurno izgleda sjajno na Anfieldu.

Trebalo mu je četiri godine da stigne na vrh, ali Kloppov učinak na klub je nevjerovatan i na terenu i van njega.

I dok Liverpoolovi navijači čestitaju rođendan svom treneru, sada se čini kao idealna prilika za analizu uticaja koji je napravio od dolaska u klub 2015. godine. Kada je Klopp stigao iz Dortmunda, Liverpoolova ekipa je koštala 400 miliona eura.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Međutim, Redsi četiri godine kasnije koštaju ogromnih 1,1 milijardu eura, što je povećanje od 175 posto u odnosu na 2015. godinu. Vrlo dojmljivo, iako je bez sumnje na to uticao savršen izbor pojačanja.

Očekuje se da će njihov trijumf u Ligi prvaka u Madridu otvoriti vrata za još trofeja, a osvajanje Premiershipa je sada jasan i ostvariv cilj.

Klub je prošle sezone osvojio rekordnih 97 bodova, ali ni to nije bilo dovoljno da prestignu Manchester City, koji je odbranio domaću krunu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon što je Klopp osigurao Liverpoolu šestu titulu prvaka Evrope i Redsima prvi trofej od 2012. godine, očekuje se kako će ovo biti početak nečeg većeg. Klopp je također imao pozitivan učinak i van terena.

Posljednji izvještaj od Brand Financeja procjenjuje Liverpool na 1,02 milijarde funti, što ga čini šestim najvećim klubom na svijetu. Njegova vrijednost je porasla za 20 posto samo u odnosu na 2018. godinu, a s obzirom na to da je njihov brend u izvještaju iz 2011. vrijedio samo 156 miliona funti, to je astronomski rast.

Naravno, njemački trener nije isključivo zaslužan za sve uspjehe, ali je svakako odigrao veliku ulogu posljednjih godina. Upoređujuću gdje je Liverpool bio prije četiri godine i gdje su sada, pokazuje da je Kloppov uticaj bio briljantan.