Nogomet
546

Klix.ba na treningu ekipe Amara Osima u Dohi: Fudbalski jezik je univerzalan

Piše: F. Krvavac
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bh. fudbalski stručnjak Amar Osim nedavno je otišao u Katar i preuzeo vođenje ekipe Al-Kharaitiyata. Bivšeg trenera Željezničara ekipa Klix.ba posjetila je na treningu novog tima u Dohi te smo porazgovarali o njegovom novom angažmanu, uslovima rada, ali i rukometnoj reprezentaciji BiH na Svjetskom prvenstvu.

Govoreći o životu u Kataru, Osim je kazao da je zadovoljan.

"Nije loše. Mislio sam da će biti veći kulturni šok nego što jeste. Čovjek se može sporazumjeti. Kažu da je fudbalski jezik univerzalan, tako da nemam nekih velikih problema, a to je najvažnije. Ritam života je prilično sličan našem", izjavio je naš sagovornik i dodao da je u odnosu na Japan, gdje je također svojevremeno radio, razlika velika.

U novom klubu ima dobre uslove rada, a igrači su prezadovoljni. Otkrio nam je da u ekipi ima samo dva fudbalera iz zemlje domaćina, a svi ostali su stranci. Najviše ima Afrikanaca.

Sa njim su u klubu još dva čovjeka sa ovih prostora, Zoran Stojanović, trener golmana, koji je inače iz Srbije, te Ivan Kačić, fizioterapeut iz Splita.

"Uslovi rada su za Katar prosječni, a u poređenju s našim odlični. Mali klub s dva terena, svlačionica, teretana, klupske prostorije... Oni su klub maltene bez ambicija, što je malo i opasno, ali tako žive od nastanka i to se neće tek tako promijeniti", ispričao nam je Osim kojeg su iz Al-Kharaitiyata i ranije pokušavali dovesti na svoju klupu, ali on nije bio u prilici.

Na pitanje prati li rukomet, kazao je: "Naravno. Bio sam sinoć. Malo sam razočaran, ali imamo još tri utakmice, trebamo dobiti još jednu da bismo imali šanse da se plasiramo dalje. Mislim da to možemo uraditi ako se malo smirimo, izbacimo iz sebe ovaj stres nastao vjerovatno uslijed prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu".

Stojanović, trener golmana iz Beograda, u Katar je stigao prije šest godina.

"Dobar je život, ja sam se navikao, adaptirao sam se. Temperature jesu malo visoke od juna do septembra, veća je vlaga, a od oktobra do marta, pa i maja je izvrsno vrijeme", kazao je za Klix.ba.

Stojanović smatra da je Osimov dolazak pun pogodak.

"Amar je stigao, trebalo je da dođe prije godinu dana. Mislim da je pravi potez i kluba i Amara da ovo prihvati jer je u ovih dvadesetak dana pokazao da je pravo osvježenje za ovaj klub. Svi igrači su vrlo dobro prihvatili njegov način rada, napravili smo dva dobra rezultata u dvije prijateljske utakmice sa ekipama iz Saudijske Arabije i Sudana, što je, s obzirom da smo mali klub, izuzetan uspjeh", istakao je Beograđanin.