Katar u pohodu na SP
0

Klimatiziranim stadionima s pokretnim krovovima do idealne temperature

Sarajevo-x.com
U pustinji male države Katar stanovnici znaju da moraju biti više nego hrabri da bi se izborili s ljetnim vrućinama. Pri temperaturama od preko 40 stepeni Celzijusa oni koji mogu obavezno odu iz zemlje, u potrazi za hladnijom klimom.

Oni koji ostaju, vrijeme provode u klimatiziranim domovima, kancelarijama i trgovačkim centrima.

Za njih, ideja o odigravanju nogometne utakmice od 90 minuta u takvim uslovima je najblaže rečeno suluda.

A ipak, Katar će predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru u petak u Zurichu predstaviti svoju ponudu za domaćina Svjetskog nogometnog kupa 2022. Dakle, njihovi planovi su poput fatamorgane u pustinji? Pa, možda ne sasvim. Katar ima tajno oružje - tehnologiju, javlja CNN.

Devet novih objekata

U njihovoj ponudi je prijedlog da izgrade devet potpuno novih klimatiziranih stadiona, kako na terenu, tako i na tribinama. Sve je zasnovano na solarnoj energiji, solarni toplinski kolektori i fotonaponski paneli van stadiona i na njihovim krovovima će poslužiti za korištenje "razbuktalog" katarskog sunca za energiju.

Ta energija će se koristiti za hlađenje vode, odnosno zraka, kako bi se na stadionima postigla idealna, prosječna temperatura ispod 27 stepeni.

Glavni operativac katarske kandidature Yasir Al Jamal je rekao CNN-u da će to biti prvi put da se ova tehnologija koristi za hlađenje stadiona.

"Klupe na tribinama će se hladiti pomoću zračnih pumpi smještenih oko članaka gledatelja, te će imati temperaturu 18 stepeni. Isti zrak će strujati oko područja leđa i vrata gledatelja, osiguravajući da svaki red sjedišta na svakom stadionu pruža maksimalnu udobnost i zadovoljstvo navijača", rekao je on.

Katar se obogatio na svojim rezervama nafte i plina, ali njegovi zvaničnici pokušavaju oploditi svoje bogatstvo, a svoju zemlju predstaviti kao kulturni centar.

Ako bi dobili domaćinstvo Svjetskog kupa, postali bi prva država domaćin na Bliskom istoku, što bi bila velika stvar za zemlju s manje od milion stanovnika, čija je nogometna reprezentacija na 95. mjestu FIFA-ine rang-liste.

Katar je i ranije bio domaćin globalnih sportskih događaja, ali nikada u ljeto.

U decembru 2006. su bili domaćini Azijskih igara, a ove godine i svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici. No, katarska kandidatura za organizaciju Olimpijskih igara 2016., u oktobru, kad su temperature nešto ugodnije, odbijena je.

A za Svjetsko nogometno prvenstvo ne mogu ni razmišljati organizovati takmičenje izvan juna ili jula, kad je najtoplije u ovoj arapskoj zemlji.

Arhitekta Jack Boyle upućen je u izgradnju stadiona koji trebaju biti funkcionalni i u vrijeme najvećih vrućina. On je dizajnirao University of Phoenix Stadium, u Arizoni, koja ima slične ljetne temperature kao i Katar.

U Arizoni nije bilo ekonomske opravdanosti za korištenje solarne energije na tom stadionu, no Boyle smatra da bi u Kataru bio ispunjen i taj uslov.

Žestoka konkurencija "Mislim da ako imate ogromnu količinu Sunčevog zračenja na jednom mjestu, kao što je to u Kataru, nema razloga da to ne iskoristite. Troškovi kreiranja svih tih alternativnih energetskih sistema su dosta visoki, no, u Kataru ne bi trebali imati probleme s povratom novca", rekao je on.

Katar planira iskoristiti 12 stadiona za SP 2022., izgraditi devet i nadograditi postojeća tri. Uz korištenje solarne energije za hlađenje planirani su i pokretni krovovi.

"Zatvorili bismo krov prije odigravanja utakmice, kako bi temperatura bila manja. Krov bi mogao ostati zatvoren i tokom odigravanja utakmice kako bi publika i igrači ostali u hladu, no, ako FIFA bude tražila da se igra pod otvorenim nebom, krovovi će biti otvoreni. Bez obzira na to, temperatura bi uvijek bila ispod 27 stepeni", rekli su arhitekti.

Da bi dobio ulogu domaćina SP 2022., Katar se mora suočiti sa sljedećim konkurentima: Australija, Engleska, Japan, Rusija, Južna Koreja i Sjedinjene Države, kao i sa zajedničkim ponudada iz Belgije i Holandije, te Portugala i Španije.