Nogomet
0

Kenijac Kiprop i Španjolka Veiga pobjednici maratona u Madridu

Anadolija
Jackson Kiprop (Foto: AFP)
Jackson Kiprop (Foto: AFP)
U glavnom gradu Španije, u Madridu održan je tradicionalni 36. maraton za koji je interesovanje pokazalo više od 26 hiljada učesnika, koji su minutom šutnje odali počast žrtavama Bostonskog maratona.

Prvo mjesto u muškoj kategoriji osvojio je Kenijac Francis Kiprop, koji je istračao stazu za dva sata, deset minuta i 37 sekundi, te tako postigao najbolje vrijeme u historiji Madridskog maratona. U ženskoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Španjolka Vanessa Veiga istrčavši stazu za dva sata, 36 minuta i 38 sekundi.

Pola sata prije početka maratona, pet padobranaca, bacivši se sa visine od oko 5. 000 metara, u rukama su držali kandidatorske olimpijske zastave Španije i Madrida, spustili su se na startnu liniju, te na taj način podržali kandidaturu Španije za Olimpijske igre 2020. godine. Nakon prizemljenja, padobranci su zastave predali gradonačlenici Madrida Ani Botelliji.

Gradonačelnica je istakla da je nakon napada u Bostonu, maraton u Madridu poprimio "posebne karakteristike", te da ovim činom stanovnici Madrida podržavaju Boston.

Zbog nedavnih dešavanja u Bostonu, povećane su mjere sigurnosti na madridskom maratonu, a prvi put bila je prisutna i španska nacionalna policija. Tokom maratona na dužnosti je bilo 400 pripadnika nacionalne policije, 390 općinske, 60 policajaca na motorima i 250 medicinara.