vijesti
184

FOTO+VIDEO / Dvije eksplozije na Bostonskom maratonu, najmanje troje mrtvih

Klix.ba
Foto: The Verge
Dvije eksplozije su se dogodile na ciljnoj ravnini Bostonskog maratona, a policija je potvrdila da su poginule najmanje tri osobe, dok je najmanje 100 povrijeđenih. Još jedna eksplozija odjeknula je u biblioteci JFK, međutim policija navodi da je izbio požar koji nije u vezi sa prethodne dvije ekspozije.

Fox News navodi da u bolnici policija čuva osobu s teškim opekotinama, koja se dovodi u vezu sa eksplozijama.

Na mjestu događaja se nalazi policija i brojne medicinske ekipe koje ukazuju pomoć povrijeđenim posmatračima i učesnicima.

Okrvavljeni gledaoci prebacivani su u medicinski šator podignut kako bi se u njemu pružala pomoć iscrpljenim maratoncima. Policajci su se probijali kroz takmičare dok su oni trčali u pravcu suprotnom ciljnoj liniji, prenosi AP.

"Mnogo je ljudi povrijeđeno", izjavio je čovjek, koji je po svom takmičarskom broju 17528 identifikovan kao Frank Deruyter iz Sjeverne Caroline.

On nije bio povrijeđen, ali su maratonski radnici prebacivali jednu ženu, koja je bila takmičarka, prema medicinskom šatoru dok je krv curila iz njene noge. Bostonski policajac, s povredom noge koja je krvarila, prebačen je vozilom s mjesta održavanja maratona.

Eksplozije su se dogodile sat vremena nakon što su pobjednici prošli cilj. Prema nepotvrđenim informacijama, bombe su bile postavljene u kantama za smeće.

Uzrok ovih eksplozija zasad nije poznat, a na ulicama Bostona vlada haos.

Navodno, policija je pronašla još dvije eksplozivne naprave koje su odmah deaktivirane.

Policija je evakuisala hotel Mandarin u kojem je pronađen sumnjivi paket, a nakon toga je evakuisan i hotel Lenox. Ranije je zatvoren hotel Fairmont Copley Plaza. Počela je i potraga za mogućim bombama postavljenim u blizini, koje još uvijek nisu eksplodirale.

Bostonski maraton je jedan od najvećih atletskih događaja u SAD-u koji svake godine okupi nekoliko desetina hiljada ljudi.

CBS News javlja da policija posjeduje snimke videonadzora na koja se vidi osoba koja donosi ruksake na mjesta eksplozija.

Mjere sigurnosti su podignute u New Yorku i Washingtonu. Saobraćaj u Pensilvaniji aveniji ispred Bijele kuće u potpunosti je obustavljen.