Nogomet
0

Kemal Alispahić: Nema više one pozitivne atmosfere uoči vječitog derbija

Piše: Edin Isanović
Kemal Alispahić (Foto: Arhiv)
Kemal Alispahić (Foto: Arhiv)
Željezničar i Sarajevo u srijedu igra prvu utakmicu četvrtfinala Kupa BiH na Grbavici. Jedan od rijetkih trenera koji je sjedio na klupi oba tima je Kemal Alispahić. U razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je naredni sudar vječitih rivala.

U uvodu je napomenuo kako su klubovi pod pritiskom.

"Iskreno, ne očekujem mnogo. I jedan i drugi tim su pod velikim pritiskom. Željo u ovom takmičenju dugo ne zna za poraz. Sarajevo je loše startalo u prvenstvu i sigurno će učiniti sve da izbjegnu poraz. Zbog toga očekujem utakmicu sa puno taktičke discipline koja je bila odlika i posljednjih nekoliko derbija. Ovo je tek prvi meč i ne vjerujem da će biti puno golova“, rekao je za Klix.ba Alispahić.

U vječitom derbiju nema favorita

Alispahić, koji je bio u stručnom štabu Željezničara, a bio je i prvi šef stuke Bordo tima, nije potcrtao favorita.

"U ovim utakmicama nikada nije pobjeđivao favorit. Uvijek se može desiti nešto neočekivano. Možda bih Željezničaru dao malu prednost zbog većeg broja igrača koji već imaju iskustva igranja derbija. Sarajevo ima novi tim koji još uvijek ne funkcionira kako se očekuje. Pitanje je kako će se snaći u derbiju“, dodaje popularni Valter.

Naglasio je kako su se u mnogo derbija odigranih do sada nametnuli pojedinci.

"Da li će to sada biti Armin Hodžić, Vernes Selimović sa jedne strane ili Nemanja Bilbija, Krste Velkoski sa druge strane, teško je reći. Ovu utakmicu može odlučiti i bolja taktička zrelost. Tim koji u kontinuitetu tokom utakmice duže ostane kompaktan ima veću šansu za uspjeh“, apostrofirao je bivši selektor Tadžikistana.

Nekada se igralo za potez više

Bh. starteg povukao je paralelu nekadašnjih i aktuelnih vječitih derbija.

"Ako poredimo današnje i derbije prije dvadeset ili trideset godina, uočit ćemo veliku razliku. Nema više one pozitivne atmosfere koja se danima osjećala prije derbija. Nije bilo važno ko za koga navija. Svi su živjeli derbi. Igralo se za gol više, potez više. Nije bilo važno samo pobijediti nego i nadigrati komšiju. Treneri nisu robovali taktici. Znali su Željini navijači aplaudirati i Susiću, Pašiću, kao što su navijači Bordo tima aplaudirali Baždareviću, Paprici ili nekom drugom. Publika je uživala u lijepim stvarima koji su nosili derbiji“, kazao je Alispahić.

Na pitanje koliko će ishod derbija odrediti dalji tok prvenstva, odgovara.

"Veoma mnogo, posebno za Sarajevo. Prvenstvo im polako izmiče i sa obzirom na velika očekivanja, Kup se nameće kao jedina šansa. Mislim da im ova utakmica nije došla u pravo vrijeme. Još uvijek nisu ubjedljivi kao tim. Tek na momente pokazuju timsku vrijednost. Ispadanje bi, svakako, ostavilo traga. Sa druge strane, Željo drži prvu poziciju u prvenstvu i donekle ima jasnu situaciju. Oni su posljednjih godina osvajali titule i kupove, tako da neće biti tragedija ako to ne ponove. Po mom mišljenju i za jedne i druge bi ulazak u evropska takmičenja trebao biti krajnji cilj", zaključio je Alispahić.