Slatke muke
12

"Katedrala" ili "Prstenovi Milana": Novi San Siro se bira između dva fantastična projekta

K. H.
Kultni stadion "San Siro" ili "Giuseppe Meazza" u Milanu bit će srušen, a predstavnici Milana i Intera službeno su predstavili dvije verzije novog izgleda stadiona.

Prema informacijama koje dolaze iz Italije, u igri za novi izgled stadiona milanskih klubova ostali su "Katedrala" i "Prstenovi Milana", a oba stadiona bila bi s kapacitetom od 60.000 stolica.

"Katedrala" je završni projekat američkog kandidata Populousa, dok su dizajneri "Prstenovi Milana" fabrike Manica i Sportium. Što se tiče izgleda stadiona, "Katedrala" je malo neobičnija i orginalnija, dok je stadion "Prstenovi Milana" više tradicijski i puno se više dopao Italijanima.

Prve najave kažu da će troškovi izgradnje stadiona biti između 650 i 700 miliona eura, a s novog stadiona će se navodno čuti 60 posto manje buke nego sa San Sira i stadion visinom neće dominirati nad svojim okruženjem.

Jedan od čelnika Intera Alessandro Antonello pojasnio je odluku i rekao da će novi stadion biti fantastičan.

"San Siro je kultni stadion na kojem su odrasle generacije i generacije te osvojeno na desetine trofeja. Ipak, više ni po čemu ne odgovara modernih evropskim standardima. Ni komforom, ni sigurnošću, a novi stadion će biti čudesan, a sam po sebi donijet će novi život cijelom jednom dijelu našeg voljenog grada", kazao je Antonello.

Izgradnja stadiona planira se najdalje do 2022. godine.