Svi smo ih voljeli
22

Katastrofalne najave iz Njemačke: Gasi li se jedan od najvećih nogometnih klubova?

D. P.
Schalke ne može dobiti licencu za treći rang (Foto: Bundesliga)
Schalke ne može dobiti licencu za treći rang (Foto: Bundesliga)
Gašenje prijeti jednom od najvećih njemačkih nogometnih klubova i ekipi koja je sedam puta bila prvak svoje države, slavnom Schalkeu.

Najugledniji njemački list Sky Sports danas je donio opširnu analizu koja je dodatno zabrinula navijače Rudara iz Gelsenkirchena. Gašenje kluba realan je rasplet katastrofalne situacije u koju se "uvalio" klub lošim vođenjem i greškama posljednjih godina.

Schalke se nalazi na diobi mjesta koje vodi u treći rang njemačkog nogometa i iznad crte za ispadanje ga drži samo gol-razlika. No, Sky navodi da igrači Schalkea ne djeluju kao da shvataju da je egzistencija kluba u pitanju pa su tako, prema onome što danas prikazuju na terenu, glavni favoriti za ispadanje.

Sky dodaje da Schalke ne može u ovoj situaciji izbjeći gašenje ukoliko ispadne iz lige. Plasman u treći rang njemačkog nogometa značio bi i ključ u bravu za sedmostrukog prvaka Njemačke jer je ovaj ugledni list saznao da Schalke ne može dobiti licencu za treću ligu.

Naravno, ukoliko klub ne dobije licencu za treću ligu, zvanično će biti ugašen i krenut će amaterski od najnižeg ranga njemačkog nogometa. To niko ne želi za ekipu koju smo svi voljeli gledati prije deceniju i više i koja je dala brojne velikane svjetskog nogometa.

"Prema informacijama Skyja, Schalkeova licenca za treću ligu je nemoguća. Eventualno ispadanje imalo bi posljedice koje se ne mogu predvidjeti, ali jedno je jasno. Klub kakav trenutno postoji bio bi mrtav u horor scenariju", navodi Sky u današnjoj opširnoj analizi.

Klub osnovan 1904. godine sedam puta bio je prvak Njemačke, a pet puta osvojio je Kup. Od evropskih trofeja izdvaja se osvajanje Kupa UEFA 1997. godine.