Primorani na "najgore"
83

Katastrofa u njemačkom velikanu dostiže vrhunac: Prodaja stadiona - spas od gašenja

D. P.
Schalkeu ozbiljno prijeti gašenje (Foto: Twitter)
Schalkeu ozbiljno prijeti gašenje (Foto: Twitter)
Jedan od najvećih nogometnih klubova Njemačke, Schalke iz Gelsenkirchena, suočava se s katastrofalnom situacijom, a kako ne bi došlo do gašenja, čuveni Rudari su pronašli "slamku" spasa.
Schalke se nalazi pri dnu 2. Bundeslige, a nedavno su najugledniji njemački mediji otkrili da u slučaju ispadanja u treću ligu, ekipa ne može dobiti licencu za nastupanje i ovaj velikan će se ugasiti.

Ekipa se nalazi na samo dva boda od zone ispadanja iz drugog ranga njemačkog nogometa, a ispadanje u treću ligu značilo bi da klub počinje od početka, od najnižeg amaterskog nogometa u Njemačkoj.

Sada se pojavila "slamka" spasa. Naime, Sport Bild prenosi da je ideja čelnika kluba prodaja kultnog stadiona Veltins Arene, a kako bi se stekao novac za dobijanje licence. Naravno, sve u slučaju da se ispadne u treći rang.

Tim iz Gelsenkirchena na Veltins Areni igra 23 godine, a stadion je u vlasništvu Schalkea. No, ukoliko se ispadne iz lige, jedini spas bi mogla biti prodaja ovog modernog stadiona.

Njemački mediji odmah su kontaktirali Schalke, no iz ovog kluba, što je sasvim očekivano, nisu željeli potvrditi ovakve informacije jer tim i dalje ima šansu da opstane u drugom rangu.

"Kao što je nekoliko puta saopćeno, klub ispituje različite opcije za različite scenarije. Ništa se još nije promijenilo", naglasili su iz Schalkea, ali i indirektno nagovijestili da je prodaja stadiona moguća, u zavisnosti od toga da li će tim opstati u ligi.

Problem klubu stvaraju dugovi jer je prošle kalendarske godine klub morao obezbijediti 16 miliona eura za ugovorene kamate i otplate duga. Novac nedostaje i za ulaganje u sportski sektor. Ispadanje u treću ligu dovelo bi dramu do vrhunca.

Klub osnovan 1904. godine sedam puta bio je prvak Njemačke, a pet puta osvojio je Kup. Od evropskih trofeja izdvaja se osvajanje Kupa UEFA 1997. godine.