Nogomet
44

Kapiten Andore Ildefons Lima za Klix.ba: Morate početi pobjeđivati

Piše: J. H.
Ildefons Lima
Ildefons Lima
Kapiten nogometne reprezentacije Andore Ildefons Lima govorio je za portal Klix.ba uoči kvalifikacionog susreta protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ildefons Lima među ljubiteljima nogometa u Andori uživa status prave sportske ikone. Najbolji je strijelac svoje selekcije sa devet golova i drugi igrač po broju nastupa u dresu Tricolora.

Od 1997. godine ubilježio je 90 nastupa za svoju selekciju. Kako kaže, veseli se susretu protiv izabranika Mehmeda Baždarevića.

"Kao i u svim utakmicama do sada, cilj nam je postići gol protiv BiH", kaže Lima za naš portal.

Za reprezentaciju Andore je debitovao kao 17-godišnjak. Svoj prvi gol postigao je u prijateljskom susretu protiv Estonije sada već davne 1997. godine. Nakon ove utakmice, golove je postizao Kipru, Irskoj, Malti, Azerbejdžanu, Litvaniji, Bjelorusiji, Velsu i Izraelu u oktobru prošle godine.

Upitali smo ga koga vidi kao najveću prijetnju golu Andore.

"Izdvojio bih Džeku, ali cijeli tim je opasan", riječi su 35-godišnjeg stopera.

Iako se Zmajevi nalaze u nezavidnoj situaciji kada je riječ o bodovnom stanju u grupi, matematički još uvijek postoje šanse za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine.

Naime, BiH se trenutno nalazi na petoj poziciji u grupi B sa tek dva boda iz četiri utakmice. Zmajevi u ovom kvalifikacionom ciklusu još ne znaju za pobjedu.

"Ako gledamo cijelu ekipu i pojedince u njoj, trebali biste se kvalificirati, ali morate početi pobjeđivati”, kazao je Lima koji će sa kapitenskom trakom predvoditi Andoru u susretu protiv BiH u subotu na Nacionalnom stadionu.