Nogomet
4

Zmajevi u Andori: Baždarević optimista u svom debiju na klupi BiH

Piše: Edin Isanović
Foto:  J. H./Klix.ba
Foto: J. H./Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH igra večeras petu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj, a suparnik je Andora.

U dosadašnja četiri okršaja Zmjaevi su upisali dva remija i dva poraza. Šef državnog tima Mehmed Baždarević imat će priliku da pobjedom debituje na klupi nacionalnog tima.

Bez dvojbe, BiH je apsolutni favorit u ovom meču i sve osim osvajanja kompletnog plijena bilo bi ogromno iznenađenje.

Bh. reprezentativci spremni i motivisani

Stručni štab Zmajeva na čelu sa Baždarevićem radio je ozbiljno u proteklom periodu i svi vjeruju kako će naš državni tim upisati prvu pobjedu u kvalifikacionom putu.

"Spreman sam na poteškoće, ali mene interesuje samo moja ekipa. Optimista sam i vjerujem da su moji momci spremni i motivisani. Očekujem dobar i ozbiljan meč i povoljan rezultat", kazao je popularni Meša na konferenciji za novinare. Inače, selektor će biti lišen usluga Sejada Salihovića zbog povrede. Ostali reprezentativci konkurišu za udarnu postavu.

Selektor je istakao kako uslovi nisu optimalni, ali da to ne bi trebalo utjecati na rezultat. Također, Baždarević je naglasio kako je sretan što ima čast da debituje na klupi svoje države. Prvi kapiten bh. selekcije dodao je da je aktuelna generacija spremna da počne pobjeđivati i kvalifikuje se na kontinentalnu smotru.

"Andora će učiniti sve da nam napravi probleme, ali ako damo sve od sebe možemo očekivati povoljan rezultat", zaključio je selektor koji je nastupio sa gardom čovjeka koje je uvjeren u trijumf.

Bez potcjenjivanja do tri boda

Optimističan je bio i nogometaš Haris Medunjanin koji je potcrtao da će teren biti izuzetno težak za igru, ali da svi razmišljaju samo o tri boda.

"Trebamo dati sve od sebe i ne smijemo nikoga potcjenjivati", podvukao je Medunjanin.

Dakako, bh. reprezentativci su došli po trijumf. U ovom meču BiH ne smije biti nestrpljiva, a bh. nogometaši imaju dovoljno ovakvih utakmica u nogama. Osim toga, aktuelni igrači koji nose dres bh. tima imaju iza sebe učešće na Mundijalu i sigurno će im to biti od velike koristi.

U domaćem taboru napominju kako izuzetno cijene bh. tim i da će im cilj biti da postignu pogodak protiv. Kapiten reprezentacije Andore Ildefons Lima kazao je za Klix.ba kako će Džeko biti najveća prijetnja za njihov gol.

"Ako gledamo cijelu ekipu i pojedince u njoj, trebali biste se kvalificirati, ali morate početi pobjeđivati”, kazao je Lima koji će sa kapitenskom trakom predvoditi Andoru u susretu protiv BiH u subotu na Nacionalnom stadionu.

U dosadašnja četiri kvalifikaciona okršaja Andora je upisala četiri poraza. Vels ih je pobijedio 2:1, Belgija 6:0, Izrael 4:1 i Kipar 5:0.

BiH se trenutno nalazi na 30. mjestu FIFA-ine ranking liste, dok je Andora na 201. i spada među najlošije rangirane selekcije svijeta.

Prijenos utakmice iz Andora la Valle počinje u 20:35 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela Grupe B:

  1. Izrael 3 3 0 0 9
  2. Vels 4 2 2 0 8
  3. Kipar 4 2 0 2 6
  4. Belgija 3 1 2 0 5
  5. BiH 4 0 2 2 2
  6. Andora 4 0 0 4 0