Premiership
1

Kane potopio Southampton, sedam pogodaka na Wembleyju

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Tottenhama slavila je rezultatom 5:2 protiv Southamptona u prvom meču Boxing Daya, a ovom pobjedom ekipa Mauricija Pochettina popela se na četvrtu poziciju engleskog Premiershipa.

Od samog početka utakmice bilo je jasno da Pijetlovi više žele pobjedu, a nakon propuštene prilike Kanea iz šeste minute i poništenog pogotka Eriksena iz osme minute, Tottenham je u 22. minuti stigao u vodstvo. Eriksen je centrirao iz slobodnog udarca, a na pravom mjestu bio je Harry Kane koji loptu glavom šalje u mrežu za vodstvo svoje ekipe.

Ovim pogotkom Kane je prestigao rekord Alana Shearer star 22 godine po broju postignutih pogodaka u jednoj sezoni (36), a već u 39. minuti drugim pogotkom koji je postigao Englez je pretekao i Lionela Messija te je postao najbolji strijelac za kalendarsku 2017. godinu. Na poluvrijeme se otišlo s prednošću Tottenhama od 2:0.

Pitanje pobjednika riješeno je već u prvih šest minuta drugog poluvremena. Prvo je Lemina pogodio prečku u 48. minuti, a kazna je uslijedila odmah na drugoj strani kada Alli postiže pogodak za 3:0 da bi u narednom napadu Son postigao prvi pogodak i povećao vodstvo londonske ekipe na 4:0.

Sveci su se bar za kratko vratili u meč u 64. minuti kada Boufal postiže pogodak za 4:1, ali je sve sumnje otklonio Kane pogotkom u 67. minuti kojim je kompletirao hat-trick i postigao 18. pogodak u sezoni. Ovo je za Engleza bio šesti hat-trick u 2017. godini.

Do kraja meča gosti su samo ublažili poraz, a konačnih 5:2 postavio je Tadić u 82. minuti susreta.

Nakon 20 odigranih utakmica Tottenham na svom kontu ima 37 osvojenih bodova i nalazi se na četvrtoj poziciji dok je Southamtpon ostao na 13. poziciji sa 19 osvojenih bodova.

Tabela: