UEFA ne prašta
89

Kakvu kaznu može Zrinjski dobiti zbog bakljade Ultrasa na stadionu u Bratislavi?

E. B.
Bakljada Ultrasa na stadionu u Bratislavi (Foto: Twitter)
Bakljada Ultrasa na stadionu u Bratislavi (Foto: Twitter)
Nogometaši Zrinjskog sinoć su u Bratislavi eliminisani iz drugog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, te će takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Prvak Bosne i Hercegovine je remizirao na gostovanju protiv Slovana rezultatom 2:2, te sa ukupnih 3:2 ispao iz najelitnijeg klupskog nogometnog takmičenja.

Zrinjski će tako takmičenje nastaviti u trećem pretkolu Evropske lige gdje će najvjerovatnije igrati protiv islandskog Breidablika koji je u prvom susretu poražen kod kuće protiv danskog Copengahena rezultatom 2:0.

Eventualni prolaz islandske ekipe za Plemiće bi značio i siguran plasman u Konferencijsku ligu, a čak i u slučaju eliminacije, Zrinjski bi igrao play-off za ulazak u grupe Konferencijske lige.

No, dok čekaju potvrdu da su im Islanđani sljedeća prepreka, čelnici Zrinjskog moraju misliti i na kaznu koju će im odrediti UEFA zbog ponašanja njihovih navijača tokom sinoćnjeg duela na stadionu u Bratislavi.

Zrinjski je sinoć bodrilo oko 500 Ultrasa, a iako su ih iz redova mostarskog kluba molili da ne pale baklje, nisu ih poslušali.

Tako su Ultrasi tokom drugog poluvremena na tribinama zapalili nekoliko baklji, zbog čega će UEFA kazniti mostarski klub.

Sigurno će se raditi o novčanoj kazni koja može biti u rasponu od 3.500 do 15.000 eura, no vjerovatno će Zrinjskom na adresu doći minimalna kazna zbog prekršaja disciplinskog pravilnika iz stavke 16(2c) zbog upotrebe pirotehničkih sredstava na tribinama.

No, osim novčane kazne, UEFA može zabraniti i navijačima Zrinjskog odlazak na narednu gostujuću utakmicu. UEFA bi odluku mogla donijeti već ove sedmice.