Nogomet
29

Kakvi dočekujemo Estoniju i zašto je Rusija "posljednji let" za našu najbolju fudbalsku generaciju?

Piše: O. T.
Početak ove sedmice označio je i početak priprema reprezentacije Bosne i Hercegovine za kvalikacije kroz koje ćemo tražiti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Selektor Mehmed Baždarević konačno počinje od nule, a ne u minusu. Iza njega je 14 utakmica na klupi reprezentacije i 41 korišten igrač, ispred njega put za Rusiju. Šta nas čeka?

Krenimo od činjenica koje govore mnogo. Edin Džeko i Senad Lulić imaju po 30 godina, Vedad Ibišević i Haris Medunjanin su proslavili 31. rođendane, a Emir Spahić odbrojava svoje 36. ljeto. Sejad Salihović (31) više nije "in" i on sa Zvjezdanom Misimovićem (34) koji se prije dvije godine oprostio od reprezentacije, stanuje u drugoj kineskoj ligi. Što se tiče reprezentacije, prošla su i vremena Mensura Mujdže (32) i Senijada Ibričića (30) koji se također oprostio od reprezentacije prije dvije godine.

Malo po malo, smjena sjajne generacije

Prvih pet igrača još uvijek igraju za A tim, a ukoliko promaše Rusiju, vjerovatno neće igrati ili će već padati u drugi plan tokom kvalifikacija za Euro 2020. i svi će tog ljeta imati minimalno po 34 godine. Četiri posljednja imena koja smo naveli više neće ni igrati za reprezentaciju.

Dakle, govorimo o devet igrača koji su ovu reprezentaciju učinili velikom i sposobnom da svaki put cilja plasman na veliko takmičenje, generacijom koja je tri puta igrala baraž za veliko takmičenje (Mundijal 2010., Euro 2012. i Euro 2016.) i jednom izborila Mundijal 2014 tokom posljednja četiri kvalifikaciona ciklusa. Njihove zamjene već sada moramo imati. I to je jedan od faktora na koje selektor Mehmed Baždarević u ovim kvalifikacijama mora ozbiljno računati.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Pored rezultata koji je, ipak, a nekada i nažalost, mjerilo svega, selektor mora etabilirati tim koji će uz 26-godišnjeg Miralema Pjanića kao glavnog barjaktara biti spreman za budućnost koja će sigurno doći, ma šta god bilo od Rusije.

Ovaj spisak među najstarijim u Evropi

Prosječna starost 26 pozvanih igrača na ove pripreme iznosi 27,08 godina. Po tome smo, prema njemačkom Transfermarktu, od 54 evropke reprezentacije, koje će učestvovati u kvalifikacijama, trenutno 10. najstarija reprezentacija.

Selektor Baždarević je u ovoj kalendarskoj godini imao priliku da u pet prijateljskih utakmica pronađe veliki dio rješenja s kojima će krenuti i ići kroz kvalifkacije.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Odlična je stvar to što je selektor u tih pet mečeva pružio šansu za čak 12 debitanata (Haris Duljević, Aleksandar Kosorić, Almir Bekić, Daniel Graovac, Filip Arežina, Zvonimir Kožulj, Samir Memišević, Marin Aničić, Srđan Grahovac, Armin Hodžić, Mateo Sušić i Rade Krunić), a ranije su u 2015. godini pod vodstvom Baždarevića debitovali Edin Cocalić, Mario Vrančić i Milan Đurić. Posebno vrijedi istaknuti Đurića koji je od dolaska Baždarevića od mogućih 14 odigrao čak 10 mečeva i pri tom postigao sedam golova. Gol više od njega, u eri Baždarevića, postigao je Edin Džeko

Veliki broj debitanata, proširen "bazen" igrača za reprezentaciju

Ukupno, Baždarević je u 14 utakmica, od čega osam kvalifikacionih, koristio 41 igrača od kojih je 15 upisalo debitantske nastupe.

Navedene brojke ukazuju da je selektor studiozno prišao svom zadatku, vrijedno tražio nova imena i mnoga od njih doveo u tim. Tome u prilog ide i to da su za Estoniju pozvani ofanzivac Genta Danijel Milićević (30) i veznjak Zrinjskog Tomislav Tomić (25) koji su također potencijalni debitanti. Uz ovo se može dodati i lista od oko 10 igrača koji su na već pozivani ili zreli za poziva, a prvi u red tu spadaju Riad Bajić (Konypaspor), Tino Sven Sušić (Genk), Rade Krunić (Empoli) i Mato Jajalo (Palermo) te nesretno povrijeđeni Muhamed Bešić (Everton). Dakle, "bazen" je proširen. Na selektoru je da na pravi način vrši odabir.

Obratimo posebnu pažnju na ovaj spisak. U poređenju sa prethodnim godinama i ciklusima u ovom desetljeću, ne možemo reći da je ovo naš najbolji tim do sada. Može biti u kratkom vremenskom periodu, ali gledajući formu, ne možemo toliko visoko podići letvicu pri rangiranju ovog spiska. I to je splet okolnosti, priroda na koju se u ovom trenutku ne može puno utjecati.

Forma nije sjajna, ali nadamo se da je dovoljno dobra

To se može objasniti podacima koji kažu da Asmir Begović više nije prvi golman u svom klubu (Chelsea), da je najbolji štoper u historiji ove reprezentacije Emir Spahić sve rovitiji i bliži kraju karijere te da pri tom nije igrao nijedan takmičarski meč u ovoj sezoni za Hamburger SV, iako se ne može osporiti postojanje kvaliteta u njegovim nogama, da Miralem Pjanić nije odigrao nijedan zvanični meč za Juventus, da to nije učinio ni Ognjen Vranješ koji je prešao u ruski Tom Tomsk, da Milan Đurić, vjerovatno zbog visoke cijene koju je postavio predsjednik Cesene, i dalje igra Seriju B...

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U najboljoj formi i sa najviše minuta Estoniju, od igrača sa spiska, dočekuju Haris Medunjanin (818 minuta u devet nastupa za Maccabi Tel Aviv), Tomislav Tomić (692 minute u osam nastupa za Zrinjski), Danijel Milićević (559 minuta u devet nastupa za Gent) i Edin Višća (450 minuta u pet nastupa za Basaksehir).

Stoga, Estoniju ne dočekujemo u izuzetnoj formi, ali su forma, minutaža i postojeći kvalitet dovoljno dobri da će sve ispod tri boda biti neuspjeh. Tu dolazimo i do zaključka kako je raspored u ovom trenutku povoljan, jer na startu ne igramo protiv Belgije ili Grčke.

Selektor se uglavnom opredijelo za iskustvo i igrače koje je stigao provjeriti tokom svog mandata, ali i on je svjestan činjenice da bi do kraja kvalifikacija pojedina imena koja su izostavljena mogla imati veliki utjecaj kada im se pruži prilika.