Oštar start
0

Kako si Vaha, imaš li daha?

Piše: Bakir Tiro
Nogometni klub Dinamo iz Zagreba ni nakon 40 godina neće prezimiti u Evropi. Ni stručnjak svjetskog kalibra, naš trener Vahid Halilhodžić, nije uspio ostvariti san Zagrepčana.

Zdravko Mamić - Maminjo, «luckasti» i nezvanični gazda hrvatskog prvaka bio je tužan i deprimiran poslije maksimirskog poraza od PAOK-a (0:1). Ipak, kao rijetko kada, bio je i realan. Konstatirao je, možda otrcano, ali istinito: "I to je sport".

Nije se trebao spustiti na hrvatski nivo

Realni su svi, osim pojedinih, tradicionalno nerealnih novinara u zemlji naših zapadnih komšija. Nakon ispadanja "modrih" iz Evropske lige osporavaju Halilhodžićev trenerski kvalitet. Nevjerovatno?!

Pišu "kraj mita o čudotvorcu Vahi, razvikanom i preskupom treneru koji je sa 900.000 eura godišnje pretplaćen u Dinamu".

Halilhodžićev rad priznat je diljem planete. Očito, u Zagrebu i ne toliko. Među popularno zvanim purgerima razvikan je trener?!

Oni koji su pratili ovosezonske igre, ovog ispodprosječnog evropskog kluba, znaju da je preuzeo totalno raštimani orkestar. Iskusni dirigent, i da je htio, od njega nije mogao napraviti "Bečku filharmoniju" ili "Milansku skalu". Međutim, Dinamo sa Vahom više nije "orkestar iz lokalne zagrebačke birtije"!

Ekipu je trgnuo iz letargije. Zaigrala je puno bolje. Odveo je u Evropsku ligu, u kojoj je na Maksimiru stradala i moćna "žuta podmornica" (Villareal). Izgubio je svega nekoliko utakmica. Osvojio titulu jesenjeg prvaka Hrvatske.

Sa 900.000 eura godišnje pretplaćen? U tome i jeste problem. Halilhodžić je u Hrvatsku došao ispod svoje cijene. Ranije, zarađivao je između 1.500.000 i 1.800.000 eura godišnje. Da li se trebao spustiti na balkanski, hrvatski nivo? Nije!

Primitivne uvrede i ismijavanje

Trener koji je i u to vrijeme mogao raditi u daleko jačim i bogatijim klubovima, te pojedinim reprezentacijama, došao je u Zagreb. Vijest koja je prije tri mjeseca šokirala mnoge, ali i povećala broj navijača Dinama u našoj zemlji.

Ambiciozan. Istinski profesionalac. Čvrsta ruka u svlačionici. Sve je to Vaha pokazao i u Hrvatskoj. Kako mu se vraća? Kritikama. Ismijavanjem brojnih ponuda koje svakodnevno stižu na njegovu adresu. Tvrdnjama da je "PAOK objektivno lošiji od Dinama"! Po čemu? Gdje je tu objektivnost? Argumenti kažu suprotno.

Šta je Halilhodžić dobio hrvatskom avanturom? Gotovo, pa redovno sa tribina i primitivne uvrede na nacionalnoj osnovi.

Kako si Vaha, imaš li daha? Još puno tekmi na tebe čeka. U Dinamu? Hrvatskoj? Bježi!