Nogomet
13

Kako je poslovala Barcelona: Paco Alcacer posljednje ljetno pojačanje Blaugrane

Piše: O. T.
Paco Alcacer (Foto: FC Barcelona)
Paco Alcacer (Foto: FC Barcelona)
Barcelona je dovela posljednje ljetno pojačanje, a to je 23-godišnji Paco Alcacer, napadač koji dolazi iz Valencije.

Alcacer će sa Barcelonom potpisati petogodišnji ugovor, a aktuelni prvak Španije za ovaj transfer platit će 30 miliona eura Valenciji uz mogućnost isplate dodatna dva miliona.

Novi napadač Barcelone je prošao ljekarski pregled i potpisao ugovor u kojem stoji da je njegova otkupna klauzula 100 miliona eura. U klubu će biti predstavljen po povratku sa reprezentativnih obaveza Španije.

U prošloj sezoni Alcacer je odigrao 46 utakmica za Valenciju u svim takmičenjima te pri tom postigao 15 golova i dodao osam asistencija.

On je šesto pojačanje Barcelone ovog ljeta. Prethodno su u klub stigli 22-godišnji veznjak Andre Gomes također iz Valencije za 35 miliona eura, 22-godišnji štoper Lyona Samuel Umtiti za 25 miliona eura, 22-godišnji lijevi bek Lucas Digne iz Paris Saint-Germaina za 16,5 miliona eura, 22-godišnji veznjak Denis Suarez iz Villarreala za 3,2 miliona eura i 27-godišnji golman Ajaxa Jasper Cillessen za 13 miliona eura. Ukupno, Barcelona je na pojačanja potrošila 122 miliona eura.

Klub su napustili 33-godišnji golman Claudio Bravo koji je za 18 miliona eura prešao u Manchester City, 25-godišnji štoper Marc Bartra koji je za osam miliona eura prešao u Borussiju Dortmund, 20-godišnji ofanzivni veznjak Alen Halilović koji je za pet miliona eura prešao u Hamburger SV, 31-godišnji lijevi bek Adriano koji je za 600 hiljada eura prešao u Bešiktaš.

Krilni napadač Cristian Tello (25) posuđen je Fiorentini, desni bek Douglas (26) posuđen je Sporting Gijonu, veznjak Sergi Semper (21) posuđen je Granadi, štoper Thomas Vermaelen (30) posuđen je Romi, dok je ofanzivac Munir El Haddadi (20) posuđen Valenciji.

Klub su bez oštete napustili 30-godišnji veznjak Alex Song (Rubin Kazan), 33-godišnji desni bek Dani Alves (Juventus), 25-godišnji desni bek Martin Montoya (Valencia) i 20-godišnji napadač Sandro Ramirez (Malaga). Ukupno, Barcelona je od prodaje igrača zaradila 32 miliona eura što znači da je klub u minusu od oko 90 miliona eura kada su u pitanju ljetni transferi.