Konačno otkriveno
38

Kako je Inter ukrao Ronalda Barceloni 1997. godine: Da nije bilo ručka...

Klix.ba
Ronaldo je u Barci proveo samo jednu sezonu (Foto: AFP)
Ronaldo je u Barci proveo samo jednu sezonu (Foto: AFP)
Nogometaši Intera i Barcelone će večeras (21 sat) odmjeriti snage u 4. kolu Lige prvaka, a kao uvertiru za to novinar portala Goal.com Ignasi Oliva Gispert je napravio intervju sa Joanom Gaspartom koji je govorio o transferu koji je potresao svijet 1997. godine u kojem je Ronaldo prešao iz prijestolnice Katalonije na "Giuseppe Meazzu".

Ronaldo je te 1997. godine bio najbolji igrač svijeta i niko nije očekivao da će nakon samo jedne sezone napustiti Camp Nou.

Gaspart, koji je tada obavljao funkciju potpredsjednika Barcelone, prvi put je ispričao cijelu istinu i pojasnio kako je inter "ukrao" Brazilca.

"Sve je bilo dogovoreno, Ronaldo je pristao na produženje ugovora. Pročitao ga je zajedno sa svojim menadžerima i bio je zadovoljan ponuđenim uslovima. Da proslavimo što smo ga uspjeli zadržati, otišli smo na ručak, pa smo poslije trebali u kancelariju da ugovor i službeno potpišemo. No, to je bila velika greška, jer, da nismo otišli na ručak i da smo odmah potpisali ugovor, Ronaldo bi ostao u Barceloni. Dok smo ručali jedan od njegovih menadžera je izašao van kako bi obavio telefonski razgovor. Ispostavilo se da je razgovarao sa Massimom Morattijem", priča Gaspart.

Kada su završili s ručkom, svi su se uputili u prostorije kluba kako bi produženje ugovora i službeno bilo potpisano. No, taj menadžer što je napustio ručak je rekao Ronaldu da ode kući i da će ga zovnuti kada svi papiri budu spremni, priča Gaspart.

"Predsjednik Josep Luis Nunez je potpisao ugovor, no njegovi menadžeri su nam rekli da ne pristaju na uslove. Pitali smo ih šta žele da izmijenimo. Jedan zahtjev smo ispunili, dva, tri, četiri, pet... Nakon pete izmjene počeli su se izmotavati i tražiti i šestu i sedmu izmjenu... Shvatili smo šta se dešava i obustavili smo pregovore", priča Gaspart.

"Sutradan je Inter na adresu kluba poslao ponudu u visini od 27 miliona dolara, koliko je iznosila otkupna klauzula u Ronaldovom ugovoru i morali smo je prihvatiti. Ronaldo mi je kasnije u suzama rekao da mu je žao i da su njegovi menadžeri odlučili da je najbolje da on ode u Inter", kaže Gaspart.

Ronaldo je tako postao prvi igrač nakon Maradone koji je dva puta oborio rekordnu odštetu za jednog igrača, a Gaspart je mnogo zamjerio predsjedniku Intera Massimu Morattiju na tom "prljavom" potezu.

"Morattiju sam rekao da nije postupio fer jer smo se mi već dogovorili s Ronaldom. On mi je stalno ponavljao kako nije znao za to, ali naravno da je lagao. Bio je upućen u sve", rekao je Gaspart koji je dodao kako je Ronaldo 2002. mogao doći nazad na Nou Camp u vrijeme kada je on naslijedio Nuneza na predsjedničkoj funkciji.

"Ronaldo mi je tada, kada je odlazio iz Intera, rekao da bi odmah došao nazad u Barcelonu ako se dogovorimo oko novca s njegovim klubom. Ipak, Real je ponudio 45 miliona eura i mi nismo mogli platiti toliko Interu", rekao je Gaspart.