Ispred konkurencije
0

Kako je FK Sarajevo prodajom Pidre otvorilo vrata globalnom transfer tržištu

N. K.
Ivan Kepčija i Ismir Mirvić
Ivan Kepčija i Ismir Mirvić
Fudbalski klub Sarajevo je krajem januara proslavio historijski trenutak prodajom igrača iz svoje akademije Selmira Pidre u St Louis City SC, najnoviju franšizu u američkom MLS-u.
Međutim, u Sarajevu se sada pitaju da li su mogli započeti aukciju za 23-godišnjaka nakon što su na TransferRoom Americans Summitu u Orlandu na Floridi saznali da je nekoliko drugih MLS klubova tražilo lijevog beka.

Frustrirajuće, možda, za višestrukog prvaka BiH, ali rana naznaka prednosti postojanja na platformi.

Iskusni sportski direkor Ivan Kepčija, sada savjetnik predsjednika FK Sarajevo i suvlasnika Ismira Mirvića je govorio za TransferRoom, inače platformu koja osnažuje nogometne klubove, menadžere i igrače da budu uspješni na tržištu transfera dajući im tržišne informacije u realnom vremenu i direktan pristup globalnoj mreži donosilaca odluka.

"Sve je u informacijama. Informacije su izuzetno vrijedne u našem poslovanju. Budući da smo klub koji prodaje igrače, dostupnost mreže je ključna za nas. TransferRoom nam daje više snage, tako da smo manje ovisni o menadžerima. Imamo direktan pristup informacijama, poput onoga šta je na tržištu i šta je potrebno klubovima. Ovo smatramo investicijom, a ne troškom. Nedavno smo prodali igrača MLS-u tako da je gostovanje na TransferRoom događaju u Orlandu bila prilika da upoznamo više klubova iz lige i dovedemo još nekoliko naših igrača za sto. Da smo znali da tri kluba sada traže lijevog beka, možda smo mogli povećati cijenu, a ne odmah prodati lijevog beka", rekao je Kepčija.

Pidro će ostati na posudbi u Sarajevu do kraja sezone, prije nego što pređe u St Louis koji će debitovati u MLS-u 2023. godine. On je njihov prvi potpisani igrač.

Inače, Pidro je jedan od trojice bh. reprezentativaca u Sarajevu do 23 godine, zajedno s golmanom Belminom Dizdarevićem i veznim igračem Andrejom Đokanovićem (obojica imaju po 20 godina), a sva trojica su prošla klupsku akademiju koja se smatra jednom od najboljih na Balkanu.

Sva tri igrača su također među 10 najcjenjenijih igrača u toj starosnoj kategoriji u Premijer ligi BiH, prema TransferRoomovim izračunima očekivane transferne vrijednosti.

"Ovo je historijski trenutak ne samo za FK Sarajevo ili Selmira Pidru, već i za cijeli bh. nogomet. Ujedno, ovo je nedvosmislena potvrda kvalitete naše akademije kao mjesta koje kontinuirano gradi talente i otvara put drugoj bh. djeci da ostvare američki san", rekao je Mirvić, inače vlasnik kluba zajedno s malezijskim biznismenom Vincentom Tanom.

Sam Mirvić ima sjedište u SAD-u i vjeruje da će veze ostvarene preko TransferRoom Summita i online platforme isplatiti dividende mladim igračima širom Balkana u budućnosti.

"Zamislite nas kao najvećeg kluba na najmanjem tržištu. Sama BiH ima 3,5 miliona ljudi, a Sarajevo ih ima milion. Kao najveći brend na najmanjem tržištu, regrutacija se dešava širom zemlje pa čak i u regionu južno od BiH, dakle na Kosovu, u Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji. To vam daje proizvod za vašu akademiju koji potom oblikujete dugi niz godina. Ono što sada radimo je uspostavljanje tog cjevovoda kako bismo mogli direktno prodavati nekim od tih liga, poput MLS-a. TransferRoom će nam omogućiti pristup krajnjem kupcu, a ne svim ovim posrednicima koji vam dođu s drugačijim prijedlogom. Tu gubite novac", dodao je Mirvić.

Mostarski Zrinjski se pokazao kao jedan od najvećih izazivača Sarajeva u posljednjih nekoliko sezona, a izgleda da će ove godine osvojiti novu ligašku titulu.

Stoga ne čudi da ova dva kluba dominiraju TransferRoomovim U-23 xTV analizom Premijer lige BiH.

Podaci govore kolika je vrijednost u sastavu Sarajeva s golmanom Dizdarevićem koji je procijenjen na nešto više od milion eura, inače trećim najvrjednijim u ligi u kategoriji U-23 te Đokanovićem koji vrijedi oko 800.000 eura.

Pidrin xTV od 600.000 eura uzima u obzir njegov nedavni prelazak te činjenicu da njegov novi klub ne bi bio sklon da ga proda.

Inače, smatra se da je St Louis City platio oko 330.000 eura za Pidru, kojeg je TransferRoom procijenio na 500.000 eura prije njegovog transfera. To je pokazatelj da je MLS debitant odlično prošao s ovim transferom.