Ključni trenutak
72

Kako je Alissonova odbrana protiv Napolija preokrenula Liverpoolovu sezonu

Piše: N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaši Liverpoola osvojili su Ligu prvaka nakon što su u sinoćenjem finalu odigranom u Madridu rezultatom 2:0 pobijedili Tottenham, a jedan od najzaslužnijih za trijumf bio je golman Alisson Becker, koji je s čak osam odbrana sačuvao svoju mrežu.

Brazilac je, kako je rekao i menadžer Jurgen Klopp, dao silan doprinos Liverpoolovom osvajanju Lige prvaka, ali ne samo zbog partije u finalu, već i zbog dešavanja iz decembra prošle godine.

Naime, Liverpool je bio jako blizu toga da ispadne već u grupnoj fazi Lige prvaka budući da su se uoči posljednjeg kola doveli u situaciju da su imali imperativ pobjede protiv Napolija na svom Anfieldu.

Dovoljan im je bio i rezultat od 1:0, a Mohamed Salah je u 34. minuti postigao gol za vodstvo Liverpoola što je značilo da Napoli mora do pogotka kako bi se plasirao u osminu finala.

U drugoj minuti sudijske nadoknade se ukazala prilika kada je poslije jednog ubačaja s desne strane Arkadiusz Milik izmakao pažnji Liverpoolove odbrane, primirio loptu i uputio udarac, ali mu je Alisson sjajno odbranio.

Upravo je to bio trenutak koji je u potpunosti okrenuo naglavačke Liverpoolovu sezonu u Ligi prvaka, koja je na kraju okončana sinoćnjim trijumfom nad Tottenhamom.