Nogomet
37

Kako eliminisati Haugesund? Bordo tim treba jednostavno ponoviti Genk

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
FK Sarajevo poraženo je u četvrtak na najvećem bh. stadionu od norveškog Haugesunda rezultatom 1:0 u okviru 2. pretkola Evropske lige. Iako su izabranici Dženana Uščuplića pružili dobro partiju i stvorili nekoliko dobrih prilika, lopta jednostavno nije htjela u gol. Kazna je stigla u posljednjim minutama utakmice.

No, igra u prvom meču obećava da u uzvratu tim sa Koševa može pobijediti i proći u narednu rundu.

"Šanse za plasman dalje su podjednake", istakao je odmah nakon koševske partije strateg Bordo tima - Dženan Uščuplić.

Što ranije postići pogodak

Ne treba se zavaravati, savladati Haugesund neće biti nimalo lako. Na stadionu "Asim Ferhatović Hase" gosti iz Norveške igrali su bez nekoliko standardnih prvotimaca koji će konkurisati za udarnu postavu u revanšu. Njihov nedostatak kod ostalih igrača izazvao je pozitivan šok. Organizovano su se branili i stigli do konačnog cilja.

Stručni štab i nogometaše Sarajeva čeka teško iskušenje, ali trebaju ostati mirni, koncentrisani i motivisani za dobar rezultat u Norveškoj. Prioritetno će biti da se udalji suparnik od gola i da posjedom lopte pokušaju što ranije postići pogodak.

Optimizam se temelji na osnovu dobrog rada na treninzima i na kvalitetu koji je sigurno na strani Bordo tima. Osim toga, bh. predstavnik ima mnogo više iskustva na evropskoj sceni, a u Norveškoj će imati i veliku podršku sa tribina.

Sarajevo je u prethodne dvije godine eliminisano u Evropskoj ligi od ,na papiru, lošijih suparnika. Crnogorska Zeta je bila bolja u dvomeču prije dvije godine, dok je albanski Kukesi izbacio Bordo tim prošle godine. Aktuelna generacija pokušat će u četvrtak da zaustavi taj opasni trend.

Velkoski je "rođeni strijelac"

Recept za pobjedu jeste da se igra mnogo konkretnije u završnici nego na Koševu i da se izbjegavaju konstantni centaršutevi bekova, koje visoka odbrana Haugesunda lako riješava. Prvi šef struke trebao bi razmisliti o povratku Velkoskog u samo vrh napada, jer je tu mnogo opasniji za suparnički gol, nego na krilu. Makedonski reprezentativac je „rođeni strijelac“ i njegovo mjesto je u špicu. Logično je da će se od igrača sa najvećim ugledom očekivati da i ponesu glavni teret. Kako od onih u građenju napada (Stojčev, Cimirot), tako do onih koji postižu pogotke (Velskoski, Bilbija, Duljević).

Jednu od evropskih utakmica koju je Bordo tim uspješno apsolvirao u dvomeču, a poražen je na svom terenu, jeste okršaj sa Genkom u 2. pretkolu Lige prvaka 2007. godine.

Doduše, tada su prvi meč igrali u Belgiji i slavili 2:1 (golovima Raščića i Muharemovića), dok su na najvećem bh. stadionu poraženi sa 1:0. Zbog dva gola u gostima tadašnji izabranici Husrefa Musemića prošli su dalje. Oko 28 hiljada gledatelja tada je na Koševu proslavilo plasman u 3. pretkolo gdje je bh. predstavnik kasnije eliminisan od Dynama iz Kijeva.

U Norveškoj igrači Sarajeva trebaju igrati kao što su to uradili bordo momci prije sedam godina u Belgiji protiv mnogo jačeg suparnika - muški, hrabro, konkretno... To garantira odlazak na megdan grčkom Atromitosu u 3. pretkolu.