Zadivljujuća karijera
198

Kakav je to majstor bio! Pet najvećih trenutaka u karijeri Ronalda Nazarija

DP
Ronaldo Nazario (Foto: EPA-EFE)
Ronaldo Nazario (Foto: EPA-EFE)
Zamislite da ste toliko dobar nogometaš da ne jednom, nego dvaput srušite rekord u visini transfera. Samo dva igrača su to napravila. Prvi? Diego Maradona. A drugi? Ronaldo. Ne imitator iz Portugala već originalni Ronaldo.

Ronaldo - tinejdžerska senzacija. Ronaldo - legendarni golgeter i nažalost, Ronaldo – genij za povrede. Izabrati samo pet trenutaka iz njegove slavne karijere nije bio lagan zadatak, piše 90min. Ali uspjeli su ga izvršiti.

Nevjerovatna sezona na stadionu Camp Nou

Ronaldova jedina sezona u Barceloni kanonizirana je u nogometnom folkloru. Mršav, moćan i tehnički besprijekoran, Brazilac je tokom čitave sezone kao vjetar prolazio pored golmanâ, a na kraju sezone mogao se pohvaliti da je postigao 47 golova u svim takmičenjima.

Ronaldo je i kasnije tokom karijere bio sjajan, ali nikada nije blistao kao te sezone u Barceloni. Svako ko bi želio razumjeti čemu sva ta "buka" oko Ronalda, trebao bi pogledati upravo ovu sezonu u kojoj je bio briljantan.

Iskupljenje za Svjetsko prvenstvo

Na dan finala Svjetskog prvenstva 1998. godine, Ronaldo je doživio neku vrstu čudne medicinske priče čiji detalji bude maštu mnogih teoretičara zavjere. Šta god se dogodilo, utjecalo je na igru Brazilca, a Francuska je slavila uvjerljivu pobjedu 3:0.

Četiri godine kasnije, Ronaldo se osvetom vratio na svjetsku pozornicu. Postigao je osam golova na prvenstvu, računajući i dva u finalu protiv Njemačke i pomogao Brazilu doći do petog pehara u ovom takmičenju.

I sve to dok je "furao" najbesmisleniju frizuru u historiji nogometa. Svaka čast Ronaldovom frizeru što je izvukao novac za tu "frizuru".

Debi u Real Madridu

Prva utakmica u novom klubu može biti igra živaca. Pitajte Robbieja Keanea, on je to iskusio više puta. Međutim, Ronaldo se u debiju za Real nije dao zbuniti. Ušao je u 64. minuti utakmice protiv Alavesa i dobio je ovacije čitavog stadiona. Samo minutu kasnije, odlično je na grudi prihvatio centaršut Roberta Carlosa, a zatim udario u ugao mreže i pogodio. Kasnije je iskoristio dodavanje Stevea McManamana i po drugi put pogodio. Sjajan debi i najava mnogih golova koje će postići za Real.

Hat-trick na Old Traffordu

Morate biti vrhunski nogometaš kako biste uspjeli postići hat-trick na Old Traffordu, a još i bolji ako to mislite učiniti kao nogometaš ekipe koja gostuje na tom stadionu. A posebno neustrašivi morate biti da to učinite u četvrtfinalu Lige prvaka.

Ronaldo je to uspio 2003. godine.

Prvi gol: Iako je lopta skakutala, nije mu bio problem poslati je s ivice šesnaesterca u mrežu. Drugi gol: poslije duplog dodavanja Zidanea i Roberta Carlosa, Ronaldu je ostalo odraditi lakši dio posla. Treći gol: Sjajan udarac s preko 20 metara u desni ugao gola.

Ronaldo je dobio ovacije čitavog stadiona kada je zamijenjen. Te večeri, svijet je bio njegov, a mi smo samo bili njegovi stanovnici.

Povratak u Corinthians

Završni čin Ronaldove složene i zastrašujuće karijere bio je pomoć Corinthiansu, prethodnom klubu legendi Brazila Socratesa i Rivellina – da osvoje državno prvenstvo Sao Paula 2009. godine.

Postigao je 10 golova u 14 utakmica na putu do titule, dokazujući da još uvijek posjeduje magiju koja ga je oduvijek krasila.

Na kraju su ga povrede primorale da se 2011. godine povuče iz nogometa.