Nogomet
0

Kaka tvrdi da sudije imaju "pik na njega"

Totalsport
Kaka (Foto: AP)
Kaka (Foto: AP)
Slavni brazilski nogometni reprezentativac Kaka navikao je javnost na golove ili asistencije, ali na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici obilježavaju ga kartoni.

U dvoboju protiv Obale Slonovače, u 2. kolu G grupe (3-1 za Brazil), Kaka je dobio svoj prvi crveni karton u karijeri u dresu brazilske ekipe, a ukupno treći u karijeri. Prva dva isključenja zaradio je još u mladim danima, dok je igrao za Sao Paulo.

U utakmici protiv Obale Slonovače Kaka je prvi žuti karton dobio u 85. minuti, a onda samo tri minute kasnije i drugi, isključujući, iako neopravdano, nakon navodnog udaranja laktom Kadera Keite, budući da je Keita lagani kontakt uvelike preuveličao i valjao se po travnjaku, a nakon isključenja Brazilca je ponovo živahno trčkarao terenom. Kaka je kasnije konstatovao da je "čak i njegova baka bila ljuta na sudiju zbog tog crvenog kartona".

Realov nogometaš propustio je stoga ogled 3. kola protiv Portugala (0-0), a vratio se u prvi sastav u susretu osmine finala protiv Čilea, u kojem je Brazil uvjerljivo slavio s 3-0. No, Kaka se opet našao u sudijinoj bilježnici. Sudio je Englez Howard Webb, koji je Kaku javno opomenuo zbog prekršaja nad Islom u 30. minuti.

Dojam je da se žuti karton bio prestrogo dosuđen, a Kaka je opet ljut i nezadovoljan...

"Bio je to sasvim normalni prekršaj. I prvi koji sam uopće napravio na utakmici. Ne znam, zašto su na ovom prvenstvu sudije toliko 'zainteresovane' za mene. Brine me taj karton, jer bih u slučaju još jednog opet morao pauzirati", izjavio je Kaka.

O istom problemu je govorio i brazilski selektor Carlos Dunga.

"Doista se radi o problemu. Ne želim da mi Kaka opet bude suspendovan. Kažnjavaju se tehnički potkovani igrači, a oni koji doista rade grublje prekršaje ostaju nekažnjeni. Takav trend prisutan je već od 1. kola", kritikuje sudijske kriterije Dunga.

Inače, Kaka je rekao ponešto i o igri koju je Brazil ponudio u 3-0 trijumfu protiv Čilea.

"Igrali smo na vrlo visokom nivou, bili smo bolji tim. Kreirali smo mnogo šansi, vidi se jedan trend napretka u našoj igri."

Sljedeći protivnik "seleçau" bit će Nizozemska u četvrtfinalu.

"Tehnički su vrlo moćni, individualno i kolektivno. Oni igraju nogomet, ali puste i vas da igrate. To je utakmica koju svaki igrač želi igrati, a svaki navijač gledati", najavljuje spektakl Realova zvijezda.