Nogomet
0

Kaka spreman preuzeti odgovornost

Totalsport
Kaka (Foto: Reuters)
Kaka (Foto: Reuters)
Ricardo Izecson dos Santos Leite, ili jednostavnije Kaka, najveća je uzdanica brazilske reprezentacije pred skorašnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

Kaka se u svojoj prvoj sezoni u Realu nije proslavio. Ometale su ga dvije povrede, prepona i lijevog bedrenog mišića, pa je 28-godišnji brazilski as u jednom razdoblju izbivao 45 dana s terena. Nastupio je 25 utakmica u španskom prvenstvu i upisao osam golova i sedam asistencija, a njegove su igre izazvale brojne kritike španskih medija...

Kaka danas tvrdi da će potpuno spreman dočekati Svjetsko prvenstvo. Brazilski ljekari tvrde da s preponama više nema nikakvog problema, a povreda mišića ne bi ga smjela spriječiti u nastupu u prvoj utakmici Brazila na Mundijalu, 15. juna protiv Sjeverne Koreje.

"Iz dana u dan sam sve bolje i bolje. Povreda me više ne muči. Učinio sam sve kako bih prvu utakmicu na SP-u dočekao u optimalnom stanju. U početku me brinula povreda, ali sada se već puno bolje mogu kretati. I dalje prolazim kroz intenzivne tretmane, a pošto je do početka prvenstva ostalo još 10 dana, siguran sam da ću biti spreman", najavio je.

Kaka je trenirao normalno sa saigračima iz reprezentacije nakon dolaska u Južnoafričku Republiku 27. maja, ali je ipak primao posebne tretmane. Odigrao je 45 minuta u prijateljskoj utakmici protiv Zimbabvea u Harareu u srijedu (Brazil je pobijedio 3-0). Tvrdi da se osjećao dobro.

"Nije to bila moja najbolja igre u brazilskom dresu, ali je taj dvoboj za mene bio ohrabrujući. Mogao sam odraditi mnoge stvari na terenu bez ikakvih problema."

Kaka je, dakako, bio jedan od najvećih aduta ''seleçaa'' i na prošlom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj (Brazil ispao u četvrtfinalu od Francuske, op. a.), ali tada je dijelio pozornicu i odgovornost sa Ronaldinhom, Ronaldom, Robertom Carlosom i Adrianom. Kaka zna da će na jugu Afrike imati puno veću odgovornost nego prije četiri godine...

"Znam i spreman sam preuzeti odgovornost i ulogu jednog od lidera tima. Uvijek sam bio spreman za tu odgovornost."

Bio je Kaka i na Mundijalu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, ali tada je bio tek mladić koji obećava, prikupio je manje od 25 minuta igre na cijelom turniru...

Iako u Realu nije uspio minule sezone opravdati očekivanja, Brazilova "desetka" ne gubi nadu da će možda i konkurisati za FIFA-inu nagradu najboljeg nogometaša godine, koju je već osvojio 2007. godine.

"Pomislim i na to, iako mi to nije glavni cilj. No, ako Brazil osvoji Svjetsko prvenstvo, po svojoj prilici će neki naš reprezentativac dobiti tu nagradu."

Kaka je jedan od glavnih Adidasovih manekena. Kao takav, nije se pridružio plejadi igrača i selektora koji su žestoko kritikovali Adidasovu loptu po imenu Jabulani, službenu loptu Svjetskog prvenstva. Neki od tih kritičara su upravo njegovi saigrači iz reprezentacije, golman Julio Cesar ili Luis Fabiano...

"Neću kritikovati loptu, jer za to nema potrebe. Znate kakvi su igrači, uvijek se žale na loptu, na svakom velikom takmičenju. Te žalopojke traju sedam dana, a onda se prilagode. Nova lopta uvijek izaziva nove dojmove. Neki se sada žale, a možda će na Svjetskom prvenstvu govoriti drugačije o lopti", zaključio je Kaka.