Platinijevi moraju ići dalje
0

VIDEO / Kad igra Francuska 16-erac ima 17 metara

Piše: N. Jamaković
Bosna i Hercegovina nije uspjela izboriti direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj zahvaljujući škotskom djelitelju nepravde Craigu Thomsonu kojem, da je pravde, mjesta na sportskom terenu ne bi trebalo biti.

Francusku reprezentaciju smo učinili malom u prvih 45 minuta, nadigravši ih na svim poljima tako da nisu mogli oka otvoriti. Krunisali smo to pogotkom Džeke i vodstvom 1:0. Nažalost, u trenucima kad smo veliku utakmicu privodili kraju, idući prema EP-u, škotski sudija Craig Thomson iskoristio je prvu (polu)šansu i svirao penal za "Galske pijetlove" u 77. minuti.

Sinoćnja dešavanja najbolje oslikava zanimljiva montaža koja se pojavila na internetu.

Prije "penala" Craig je pokazao svu lojalnost domaćinu, Spahića je kaznio žutim kartonom umjesto Meneza, koji je simulirao prekršaj. Propustio je također svirati prekršaj nad Rahimićem, te sankcionisati žutim kartonom namjeran i grub prekršaj nad Mujdžom. Zato je svirao svaki kontakt za Francuze, a za nas je "prosvirao" tek kad su Francuzi izjednačili iz njegovog nepostojećeg penala...

Da nije bilo tog prekršaja Spahića nad Nasrijem, koji je bio sasvim jasno van 16-erca, ne sumnjamo da bi Škot do kraja susreta, koji se po potrebi može produžiti i sedam minuta, ili dok favorit ne izjednači (Španija - BiH 1:1), pronašao razlog da Francuzima pokloni penal. Tako su Francuzi ostali mali i nakon sramnog prolaza i Henryjeve ruke protiv Irske u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010.

Upravo zbog ovakvog "odnosa snaga", u kojem 16-erac ima 17 metara kad treba svirati penal za Francusku, nadamo se da nas u baražu neće čekati "velika" reprezentacija, koja mora dalje.

Citirat ćemo ovom prilikom rečenicu našeg selektora Safeta Sušića za BHT: "Vjerujte mi, ne bih želio proći na način na koji su prošli Francuzi".