Serie A
4

Juventus i Napoli u meču sezone: Nokaut Stare dame ili korak bliže snu za Napolitance

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Četiri boda razlike, pet kola do kraja prvenstva i samo jedan cilj - titula prvaka Italije. To je kratka uvertira za meč sezone koji će u 34. kolu Serije A na Allianz stadionu u Torinu večeras od 20:45 sati igrati Juventus i Napoli.

Juventus i Napoli su već osigurali prvo i drugo mjesto na tabeli, a ostalo je da se vidi ko će od njih dvoje na kraju staviti krunu. Stara dama putuje traga za sedmom uzastopnom titulom prvaka Italije, Napoli po prvu nakon 1990. godine kada je erupciju Vezuva proizvodio Diego Armando Maradona.

Posljednji ligaški okršaj ova dva tima pripao je Juventusu koji je kao gost 1. decembra prošle godine slavio rezultatom 1:0, a meč je odlučio Gonzalo Higuain, napadač koji je u Torino stigao upravo iz Napolija 2016. godine.

Juventus sjajan kod kuće, Napoli dugo ne zna za poraz u gostima

Dodatnu draž ovom meču nude statistički podaci koji kazuju da Juventus ima sjajnu formu na domaćem terenu te da istovremeno Napoli bilježi odlične rezultate u gostima. Stoga, pored same činjenice da se radi o meču sezone, interesantno je i to što se meč igra upravo u Torinu gdje možemo vidjeti koliko je Juve snažan domaćin, odnosno koliko je Napoli opasan gost.

Naime, Napoli već 29 gostujućih uzastopnih utakmica u ligi ne zna za poraz, a obratimo li pažnju na samo posljednjih sedam gostujućih mečeva, vidjet ćemo da su Napolitanci šest puta okončali meč bez primljenog gola.

Juventus, međutim, ima sedam pobjeda u posljednjih sedam ligaških mečeva na domaćem terenu. Stara dama je u posljednjih devet domaćih mečeva u ligi čak osam puta uspjela sačuvati svoju mrežu od početka do kraja meča.

Ipak, podatak koji zabrinjava Napolitance je taj da su oni u posljednja četiri meča u gostima protiv Juventusa svaki put zabilježili poraz.

Napoli ima mnogo lakši raspored u preostala četiri kola

Juventus u ovom meču ne može računati na povrijeđenog Mattiju De Sciglija, dok će Napoliju nedostajati Faouzi Ghoulam.

Vijest koja je razveselila navijače Juventusa, ali i ljubtelje nogometa u BiH je ta da će Miralem Pjanić biti spreman za večerašnji meč. Pjanić je bio upitan za nastup, ali je Massimiliano Allegri izjavio da se Pjanić oporavio od blaže povrede zbog koje je propustio remi protiv Crotonea (1:1).

Ovaj meč zaslužuje epitet "meč sezone" zbog toga što bi eventualna pobjeda Juventusu skoro osigurala titulu, a taj epitet je opravdan i uprkos tome što remi, odnosno pobjeda Napolija ne bi značili da će tim Maurizija Sarrija sigurno osvojiti titulu niti da će preuzeti prvo mjesto na tabeli, ali pobjeda Napolija bi smanjila razliku na samo jedan bod pri čemu bi posljednja četiri kola Napoli dočekao u zntano povoljnijem rasporedu od Juventusa.

Juventus će do kraja prvenstva gostovati Interu, pa dočekati Bolognu, a onda gostovat i Romi i dočekati Veronu. Upravo su gostovanja protiv Intera i Rome vrlo teški mečevi za Staru damu pošto se i Inter i Roma bore za plasman u Ligu prvaka naredne sezone.

Napoli će za to vrijeme gostovati Fiorentini, dočekati Torino, gostovati Sampdoriji i dočekati Crotone. Ovaj raspored je mnogo lakši od onog koji ima Juventus.