Nogomet
25

Jusufbegović za Klix.ba: Zvijezda ide ka Premijer ligi, a zbog Veleža mi se plače

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nedim Jusufbegović sa mnogo uspjeha vodi Zvijezdu iz Gradačca. Trenutno su prvi na tabeli Prve lige Federacije BiH. Pet kola prije kraja "Zmajevi" imaju 50, a "Kraljevi iz Jajca" Metalleghe bod manje – 49. U posljednjih pet kola odlučit će se ko će od ova dva kluba ući u elitni rang bh. nogometa. Jusufbegović je za Klix. ba istakao kako će bitka biti neizvjesna do posljednjeg kola. Ipak, vjeruje kako će njegovi izabranici izboriti povratak u Premijer ligu.

"Imamo još pet kola do kraja. Naš i raspored od Metalleghea je skoro identičan jer nam imamo iste protivnike. Samo su zamijenjena domaćinstava. U isto vrijeme idemo na gostovanja i bit će zanimljivo. Do kraja igramo protiv Orašja, Bratstva, Budućnosti iz Banovića, GOŠK-a i Čapljine. I oni imaju iste rivale osim u posljednjem kolu kada gostuju u Goraždu. Držimo lidersku poziciju i tu želimo ostati. Igrat ćemo do krajnjih granica svojih mogućnosti da izborimo Premijer ligu. Pokušat ćemo sve pobijediti do kraja. Samo tako nećemo zavisiti od drugih rezultata", kazao je nekadašnji trener Veleža i Olimpica.

Samo četiri igrača ostalo iz prošle sezone

Dodaje kako tim iz Gradačca ima bolji međusobni omjer od Metalleghea. "U Jajcu je bilo 0:0, dok smo mi slavili na svom terenu 1:0. Ako budemo imali isti broj bodova i tu imamo prednost", kazao je naš sagovornik.

Jusufbegović podvlači kako su nakon ispadanja iz Premijer lige u Zvijezdi ostala samo četiri nogometaša.

"Mi smo na početku sezone doveli oko petnaest igrača. Svakako, bilo je i pogrešaka u toj selekciji, ali nismo imali izbora. Neki nisu željeli da igraju u Prvoj ligi Federacije i znao sam da nas čeka težak posao. Međutim, imali smo ambiciju da se vratimo i trebalo je vremena da se sve posloži. Sada su okolnosti dobre, vjerujem da ćemo izdržati do kraja i ostvariti cilj", tvrdi naš sagovornik.

Osvrnuo se i na dešavanja u BHT Premijer ligi. Kao bivši trener Veleža istakao je kako je posebno tužan zbog ispadanja Rođenih.

"Plačem zbog Veleža, teško mi je što ovo doživljava. Kriza igre i kriza rezultata svakog pogodi. Ipak, kada naletiš na krizu upravljanja, to je veći problem. Velež je ,nažalost, platio taj ceh. Nadam se da će neko imati snage da to sve ponovo okupi da će ova Uprava naći rješenje. To su vrlo ozbiljni ljudi koji su u vrijeme kada sam ja bio u tom klubu dobro radili. Šta se u međuvremenu desilo, ne znam. Očigledno da ima neki problem koji ih je dotukao. Vjerujem da će se brzo vratiti. Navijam za takav scenarij", kazao je bivši trener Veleža.

Sarajevo i Željo su pokretači bh. nogometa

Nedim je sa klupe vodio i sarajevski Olimpic. Za Vukove ističe kako su enigma za svakoga.

"Najmlađi sarajevski premijerligaš je imao i sada ima izuzetno kvalitetnu ekipu i vjerujem da niko ne zna kako su ovo sebi dozvolili. Realno, po kvalitetu i svemu ostalom spadaju među šest najboljih timova. No, upali su u crnu rupu iz koje nisu izašli na vrijeme. Ipak, odlučuju sami o sebi i trebaju pobijediti Sarajevo na Koševu za opstanak u ligi. To je neka pozitivna okolnost, ali je ispit izuzetno težak. I Bordo timu treba trijumf za Evropu", kazuje Jusufbegović.

Zanimljivo, Jusufbegović je u svojoj igračkoj karijeri nosio dresove Sarajeva i Željezničara. Kao i većina ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu u BiH smatra kako su dva najpopularnija bh. tima odigrali sezonu ispod očekivanja.

"Realno, uvijek su očekivanja da se Sarajevo i Željezničar bore za trofeje. Ružno je govoriti o nečemu kada nisi unutra. Očekivao sam i ja kao i navijači ova dva kluba puno više. Ipak, realnost je drugačija. Plavi su zaostali u prvom dijelu sezone i nisu imali pravo na grešku na proljeće. Tim sa Koševa je enigma. Ulagalo se, ali je rezultat izostao. Navijam da oni budu pravi. To su dvije lokomotive bh. nogometa, klubovi sa tradicijom", zaključio je Jusufbegović.