Nogomet
13

Alispahić za Klix.ba: Mulalić se susreće sa dva problema, a Ješićeva formacija se nije pokazala kao adekvatna

Piše: Edin Isanović
Kemal Alispahić, bivši trener Željezničara i Sarajeva, govorio je za Klix.ba o interesantnom nastavku BHT Premijer lige. U preostalih 12 kola vodit će se velika bitka za naslov prvaka, izlazak na evropsku scenu i opstanak u elitnom razredu. Alipsahić naglašava kako bh. prvenstvo nikada nije bilo interesantnije.

"Naravno, prvih šest klubova ima najveće šanse za izlazak na evropsku scenu. Isto tako, žestoka borba bit će za opstanak s obzirom da se liga skraćuje. Vidjeli smo da su sve ekipe bile na pripremama i da niko osim Veleža nema finansijskih problema. Mislim da će ova polusezona biti i više nego zanimljiva“, istakao je naš sagovornik.

Sloboda i Široki Brijeg imaju najveći motiv

Potom se fokusirao na vrh tabele. Podvukao je kako prva tri tima Sloboda, Zrinjski i Široki Brijeg imaju najveće izglede za osvajanje naslova prvaka.

"Sloboda i Široki Brijeg imaju i najveći motiv. Tim sa Tušnja je davno igrao na evropskoj sceni i tada su nastupali u Intertoto kupu. Sigurno da imaju velike ambicije i dobru poziciju. S druge strane, tim sa Pecare je svih ovih godina, osim 2015., izborio učešće u Evropi. Kada bi još jednom kiksali, to bi za njih bila katastrofa. Također, tri tima koja sam istakao kao kandidate za naslov nisu puno mijenjali tim. Imaju kontinuitet zajedništva, a to može biti presudno. Igrači već znaju šta i kako treba. Slobodi u Tuzlu dolaze svi osim Zrinjskog. Manje šanse dajem Radniku koji je izuzetno ozbiljna ekipa. Sarajevo i Željezničar su u bodovnom zaostatku, pogotovo tim sa Grbavice. Osim toga, pretrpjeli su velike igrače promjene. Objektivno, to nekada nije lako ni posložiti. No, to su dva najuspješnija bh. kluba i oni se nikada ne smiju otpisati. Klubovi koji su ispred njih na tabeli nikada ne smiju tvrditi kako imaju sigurne bodove protiv Sarajeva i Želje, bez obzira gdje se igra“, kazao je čovjek koji je sa dosta uspjeha sa Amarom Osimom vodio Željezničar.

Alispahić smatra kako Plavi veće šanse imaju u najmasovnijem takmičenju.

"Želji može biti upitna Evropa kroz prvenstvo jer će prva tri tima to osigurati. Edis Mulalić neće baš lako posložiti kockice. Po meni susreće se sada sa dva problema. Dakako, igrači koji su stigli na Grbavicu imaju respektabilna imena, ali realno pojedini nisu dugo igrali. Pitanje je koliko je pauza ostavila traga na njima. Drugi problem je sama vizija igre koja će donijeti rezultat. Sve sugerira da prvog šefa struke Željezničara čeka mnogo posla. Plavi više trebaju gajiti ambicije kroz Kup BiH“, naglašava Alispahić.

Bordo tim će svoj put ka Evropi graditi kroz visoki presing

Dodaje kako je aktuelni prvak BiH slabiji u odnosu na prethodno prvenstvo.

"Sarajevo je promijenilo mnogo igrača. Miodrag Ješić ima iskustvo iz jesenjeg dijela i vjerujem da zna šta ga čeka. Bordo tim će svoj put ka Evropi graditi kroz visoki presing koji je bio zastupljen čitavo vrijeme na pripremama. Tu je i dobra fizička sprema, što po meni jak adut za bh. terene. No, taktički Sarajevo ima dosta naivnosti u svojoj igri. To ih može koštati, posebno u velikim utakmicama. Bordo tim treba odigrati mudro i pametno u Mostaru. Sa eventualnim porazom gotovo sigurno ispada iz borbe za titulu, ali gubi i korak u borbi za Evropu kroz prvenstvo. Ući u jurnjavu sa Zrinjskim uz otvorenu sredinu, bilo bi pogubno za Sarajevo. Ovome treba dodati da neće igrati Duljević koji je važna karika za tim. Ješić je iskusan trener i moj prijatelj, ali formaciju koju je forsirao od kako je došao nije se pokazala kao adekvatna. Prisjetite se da je tim sa Koševa golove na pripremama primio poprilično naivno“, kaže bivši trener azerbejdžanskog Revana.

Alispahić smatra kako klubovi koji su ispod desetog mjesta teško mogu izboriti opstanak.

"Po meni je to već završeno. Ne vidim ko bi se mogao ubaciti među ovih deset ekipa koje su izvan opasne zone. Čast Olimpicu, Travniku i Borcu, ali teško će stići do cilja. Recimo, klub iz Banja Luke ima veliku tradiciju i ime. Doveo je nekoliko novih igrača, ali nisu to nogometaši na visokom nivou koji mogu sami od sebe riješiti utakmicu. Teško od 12 utakmica mogu pobijediti osam koliko bi vjerovatno bilo dovoljno za opstanak. Olimpic je veliko razočaranje, ako gledamo prethodne sezone. Vidi se po igračima koji su otišli i došli, ali i po rezultatima u pripremama, da će teško doći do pozicije koja osigurava da i naredne godine igraju u BHT Premijer ligi. Mladost Doboj Kakanj je vrlo dobra ekipa, imaju i dobar raspored i ubijeđen sam kako će ostati u elitnom razredu. Vitez sam gledao na Grbavici protiv Želje i ostavili su dobar utiska na mene. Slavija u pripremama igra loše, ali u prvenstvu dobro. U prve tri utakmice imaju dobar raspored i mogu dosta toga dobrog napraviti“, zaključio je Alispahić.